Konrád György kapta a Franz Werfel emberi jogi díjat

Konrád György magyar írót tüntették ki vasárnap az 1945-ben elhunyt, világhírű osztrák drámaíróról, Franz Werfelről elnevezett emberi jogi díjjal.

A Központ a Kitelepítések Ellen (Zentrum gegen Vertreibungen) alapítvány díját Konrád György a német alkotmányozás bölcsőjének számító frankfurti Paulskirchében rendezett ünnepségen vette át Erika Steinbachtól, a Német Elüldözöttek Szövetségének (BdV) elnökétől, aki 2000-ben az alapítvány egyik létrehozója volt. A központ nemcsak a kitelepített németekkel foglalkozik, hanem általánosságban az európai üldözésekkel, illetve deportálásokkal is.

A kitüntetést olyan személyeknek szánták, akik egész életpályájuk során védelmezték az emberek jogait és méltóságát, s elévülhetetlen érdemeket szereztek az üldözések és a deportálások elleni erőfeszítésekben. Az alapítvány elnöksége ezzel indokolta Konrád György kitüntetését is.

Az ünnepségen - amelyen jelen volt Roland Koch, Hessen tartomány konzervatív miniszterelnöke is - a laudációt Milan Horácek, az Európai Parlament cseh származású német képviselője tartotta.

Köszönő beszédében Konrád György a deportálásokat, az azzal való fenyegetést, valamint az etnikai tisztogatásokat a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekményeknek nevezte, egyúttal elítélve a kollektív felelősségre vonás, illetve üldözés minden formáját is. A náci deportálások nem igazolhatták a magyarországi németek kitelepítését - hangsúlyozta. A tettek hasonlók, csak a tettesek és az áldozatok különböznek. Emlékeztetett arra, hogy a II. világháború után Kelet-Európából tizennégy millió németet telepítettek ki.

A legújabb kori történelemre utalva Konrád felhívta a figyelmet arra: amikor térségünkben anélkül ismertek el egy új nemzetállamot, hogy az garantálta volna a kisebbségi jogokat, az ismét százezrek deportálásához, illetve elüldözéséhez vezetett.

A Franz Werfelről elnevezett emberi jogi díjat először 2003-ban ítélték oda, akkor Mihran Dabag, a bochumi egyetem Diaszpóra- és Genocídiumkutató Központjának igazgatója kapta. Két évvel később Franjo Komarica boszniai püspök volt a kitüntetett. A díj 10 ezer euróval jár.

Konrád György németországi elismertségét jelzi, hogy 1991-ben írói és közéleti tevékenységének elismeréseként ő kapta a német könyvszakma Békedíját. 1997 és 2003 között - első külföldiként - a Berlin-brandenburgi Művészeti Akadémia élén állt, 2001-ben pedig az európai egyesülés előmozdításában szerzett érdemeiért az aacheni Károly-díj kitüntetettje lett. A magyar írónak az utóbbi években számos könyve jelent meg német fordításban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.