Lengyel zarándokok halálos buszbalesete Belednél

Szombaton reggel fél hatkor a 86-os főúton a Győr-Moson-Sopron megyei Beled térségében zarándokútról hazatérő lengyel kirándulóbusz árokba borult. Egy ember meghalt, sok a sebesült, egyikük állapota életveszélyes. A busz vezetőjét őrizetbe vették, harmincnyolcan pedig hazautaztak Lengyelországba.

Súlyos közlekedési baleset történt szombaton reggel fél hatkor a 86-os főúton a Győr-Moson-Sopron megyei Beled térségében – tájékoztatta a NOL-t Trestyén Eszter, a rendőrség sajtóreferense. Elmondta:  Egy Szombathely felől Csorna irányába tartó lengyel kirándulóbusz eddig ismeretlen okból letért az útról és árokba borult. A járaton  negyvennyolc ember utazott. Egyikük életét vesztette, tizennégyen különböző mértékben megsérültek. Reggel hétkor egy személyt még nem találtak a rendőrök. A mentésben helikopter is részt vett. A 86-os úton a jelenleg is félpályás útlezárás van. - A vezető feltehetően elaludt - mondta a távirati irodának Trestyén Eszter.

A buszvezetőt őrizetbe vették

Őrizetbe vette a rendőrség a szombaton Belednél balesetet szenvedett lengyel turistabusz vezetőjét - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. "Miután a sofőr felelőssége felmerült, őrizetbe vétele mellett, büntető eljárás keretében vizsgálják a baleset körülményeit" - mondta Trestyén Eszter százados. A felborult buszt a rendőrség lefoglalta, a járművet a beledi Volán-telephelyre szállították.

A mentők a sérültek között találták meg azt a személyt, akiről korábban közzétették, hogy a mentés során nem találták - tette hozzá a szóvivő. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatott, hogy az első jelzések szerint a balesetnek egy halottja, hét súlyos és tíz könnyebb sérültje van.
   
Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy az első adatok szerint a buszon - a vezetőkkel együtt - ötven ember utazott. Egy ember halt meg, a sérültek száma közel harminc, közülük nyolcnak súlyos az állapota, egyiküké életveszélyes.
Őt mentőhelikopterrel szállították Győrbe. Az áldozat mellkasi és üvegvágás okozta nyílt sérüléseket szenvedett. A további hét könnyebb sérültet mentőautók vitték a Győri Petz Aladár Oktató Kórházba. Legtöbbjük mellkasi és hasi zúzódást szenvedett.

A súlyos sérült már jobban van

Nemrég fejeződött be a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházban az odakerült legsúlyosabb sérült hölgy műtétje – tájékoztatta a NOL tudósítóját Balogh Péter főorvos, a traumatológiai osztály helyettes vezetője. >>>

A mentésben két mentőhelikopter és 15 mentőautó vesz részt. A tűzoltók hét autóval vonultak a helyszínre, ahol teljes útzár mellett tart a műszaki mentés is. A sértetlen és a könnyebb sérüléseket szenvedett embereket a beledi iskola tornatermében helyezték el. A helyszínre utazott a lengyel konzul. Önkéntesekből alakult pszichológus-csoport próbál a sokkoló élményen átesett turistákon segíteni.

A Külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a baleset miatt Odze György szóvivő, aki elmondta a távirati irodának, hogy a Külügyminisztérium részéről minden szükséges segítséget megadnak a bajba jutott embereknek.

Harmincnyolcan indultak haza

A buszbalesetet szenvedett lengyelek többsége hazautazott szombat délután - tájékoztatott Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Elmondta, hogy a Lengyelországból érkezett mentesítő busszal, az 50 fős csoportból 38-an elutaztak Magyarországról.

(forrás: győri tudósítónk, MTI), Klubrádió

Az összetört lengyel turistabusz, amely elõzõleg eddig tisztázatlan okból letért az útról és az oldalára borult
Az összetört lengyel turistabusz, amely elõzõleg eddig tisztázatlan okból letért az útról és az oldalára borult
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.