Az SZDSZ-t meglepte az átalakítás

Meglepte az SZDSZ-t a miniszterelnök: Gyurcsány Ferenc a kormányátalakításról szóló bejelentés előtt néhány órával tájékoztatta Kóka János SZDSZ-elnököt, majd az új stábbal a háta mögött állt ki a sajtó elé - kész helyzet elé állítva a koalíciós partnert.

Az SZDSZ a szocialisták személyi döntéseibe nem szólhat bele, a koalíciós szerződést érintő strukturális átalakításokat illetően viszont a paktum egyeztetésre kötelezi a feleket - figyelmeztetett Horn Gábor koordinációért felelős államtitkár, aki maga is meglepődött például a koordináció megkettőzése (Draskovics Tiborról van szó - a szerk.) hallatán. - Olcsó államot ígértünk, kevesebb tárcát és államtitkárt - jegyezte meg Horn.

"Alapvető kérdés, hogy lehet-e egyoldalúan, érdemi egyeztetés nélkül fölülírni a koalíciós megállapodásokat, hogy jó döntés-e a sorozatos nemzetbiztonsági botrányokat követően Szilvásyból minisztert csinálni" - nyilatkozta lapunknak Gulyás József. Az SZDSZ országos tanácsának elnöke emléketetett rá, hogy a liberális minisztercserékről előzetesen egyeztettek Gyurcsánnyal, akinek pénteki bejelentését Gulyás a polititikai normák fölrúgásaként értékeli.

Az SZDSZ-esek "fáznak" Szilvásytól, s a titkosszolgálatok irányításának miniszteri szintre emelését sem mindenki tartja jó döntésnek, bár Kóka ezt, illetve Draskovics Tibor "egyszemélyes tárcaközi közigazgatási államtitkárrá" kinevezését sem ellenzi. Az SZDSZ ügyvivői és parlamenti képviselői hétfőn értékelnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.