Roma származású szóvivője lesz a kabinetnek

Átszabta kormányát Gyurcsány Ferenc - a várakozásokhoz képest nem kicsit, nagyon. Mert nemcsak a gombokat cserélte fel, illetve ki, de a kormányzati kabát fazonját is átalakította. Nem csupán a miniszterek körét bolygatta meg, hanem részben a struktúrát is átformálta.

A miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy július elsejétől átalakítja kormányát. A változások tengelyében a kormányzati központ, azaz a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) van, ahol Szilvásy Györgyöt Kiss Péter váltja. Csak ennek következtében összesen öt poszt cserélt gazdát. Szilvásy, az előd, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként folytatja (ő felel a kormányzati informatikáért is), a kormányfő államtitkárt is rendelt mellé, Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium jelenlegi államtitkára segíti. A HM "vezérkarát" így ki kell pótolni, ott Vadai Ágnes lesz az államtitkár. Ez egyben annak beismerése, hogy hiba volt 2002-ben, az "áramvonalasítás" jegyében a polgári titkosszolgálatokat a kancelláriát vezető miniszter felügyelete alá rendelni.

Kiss távozása a Szociális és Munkaügyi Minisztériumból (SZMM) két pozíciót nyitott ki. Utódjául ugyanis Gyurcsány Ferenc Lamperth Mónikát, az önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetőjét szemelte ki. E minisztérium új gazdája Bajnai Gordon, aki eddig kormánybiztosként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezette.

Az államreform-bizottságot szintén kormánybiztosként irányító Draskovics Tiborra az újra osztott szerepek közül szintén egy tárca nélküli miniszteri poszt jutott - a MeH-ben dolgozik majd, s a központi közigazgatás szervezése, koordinálása lesz a dolga. A személyi váltások mennyiségi summája: két kormánybiztosi poszt megszűnt, két tárca nélküli miniszterit létrehoztak (a két pozíció fizetése ugyanaz), és teremtettek még egy államtitkári helyet.

Eddig a kormányátalakítás szigorúan vett személyzeti része. Ám a miniszterelnök - legalábbis ezt mondta - ezúttal sem az emberhez keresett új rendszert, hanem fordítva. Márpedig alaposan megforgatta a jelenlegi szisztémát. Kiss nem abba a Miniszterelnöki Hivatalba jön vissza, mint amiből elment. A hivatal mind szervezetében, mind pedig feladatkörében átalakul, s nem csupán azért, mert Draskovics a MeH operatív embere, Kiss pedig elsősorban a politikai kooperációt végzi. Ráadásul Gyurcsány létrehozza a hetente ülésező kormánykabinetet, a politikai döntéshozatal új testületét. A "kiskormányt" a két koalíciós párt elnöke, a gazdasági, a társadalompolitikai és a nemzetbiztonsági kabinet vezetője alkotja. Így helyet kap benne Gyurcsány, Kóka János, Veres János pénzügyminiszter, Kiss Péter, valamint Szilvásy György. Szilvásy, tehát mint a miniszterelnök bizalmi embere nem kerül ki a politikai stratégiaalkotó centrumból. Ez az ötös fogat dolgozza ki ugyanis a legfontosabb kérdésekben a követendő álláspontot.

A miniszterelnök vezette testület második embere Kiss, az ő gondja, hogy a koalíciós pártokkal és a kabinetvezetőkkel együttműködve világos politikai mandátumot alakítson ki közép- és hosszú távú kérdésekben. Vagyis a klasszikus kancelláriaminiszteri szerep megváltozik. Ahogy a MeH vezetőcseréje nyomán - ha nem is gyökeresen - a politika is. A reformtempó persze nem lassul, csak jön a Kiss és Lendvai Ildikó által gyakran emlegetett konszolidációs politika, amely a fontos ügyek gyors megoldására, illetve több "emberi" nyelven szóló magyarázatra épít.

A megszűnő államreformbizottság bázisán megalakul a kormányfő szakmai, politikai, stratégiai tanácsadó testülete, amit szintén Draskovics vezet. Az kérdés, hogy a grémium érdemi szerepe mekkora lesz, már csak azért is, mert a korábbi csapattagok is panaszkodtak a rendszertelen, sokszor formálisnak tekinthető ülésekre.

Ahogy a második Gyurcsány-kormány megalakulásakor, közvetlenül a miniszterelnökhöz rendelten, a direkt pártpolitikától - legalábbis elvben - független, szimbolikus államreform-bizottság, úgy a másik önálló szervezet, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sem maradt érintetlen. Ha csak részben is, de betagozódott a miniszteriális rendszerbe. A szervezet vezetője, Bajnai Gordon az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium élén folytatja munkáját, egyben miniszterként felügyeli az ügynökséget. Hogy az ágazati és a pártérdekek ne érvényesülhessenek az uniós pénzek elosztásakor, arra a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület öt, a MeH-hez tartozó államtitkára ügyel. Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Magyar Bálint és Németh Imre az úgynevezett "ellensúly" - helyük és funkciójuk konkrét értéke nehezen mérhető. Egy azonban biztos: Gyurcsány mostani döntésével gyakorlatilag szakított korábbi alapvetésével, miszerint az állam akkor működik hatékonyan, ha a pártemberek vezette tárcák feje felett központi kormányzati szervek ügyelnek a változásokra és a különböző pénzekre. És egy régi ellenzéki panaszt is orvosolt: ezentúl az uniós pénzek egyik nagy elosztó bázisának vezetője - miniszterként - interpellálható lesz a parlamentben.

A Népszabadság értesülése szerint néhány napon belül bejelentik a hamarosan munkába álló két új kormányszóvivő kilétét. Az egyik Daróczi Dávid (35) lesz, a Kormányszóvivői Iroda teológiát végzett roma származású vezetője, a másik pedig Budai Bernadett (30) politológus, aki a Vision Consulting elemzőjeként korábban többször bírálta a kormány kommunikációját.

Átadás-átvétel - a kormányfõ mellett Kiss Péter, Lamperth Mónika és Szilvásy György
Átadás-átvétel - a kormányfõ mellett Kiss Péter, Lamperth Mónika és Szilvásy György
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.