Régi emberek új posztokon

Miután jó néhány hete tippelt a sajtó arról, hogy mikor és kiket érint a kormányátalakítás, tegnap véget ért a találgatás, bár a miniszterelnök fontosnak tartotta leszögezni, hogy a változás nem személyekről szól, hanem másfajta működésről, felelősségi viszonyokról. Egyelőre azonban maradjunk a személyeknél: ami már-már köztudott volt, a kancellária vezetője a szocialisták egyik erős embere, Gyurcsány hajdani riválisa, Kiss Péter lett, aki 2003-tól 2006-ig már betöltötte ezt a posztot.

Szilvásy György tárca nélküli miniszterként megtarthatta a polgári titkosszolgálatok felügyeletét, amellyel, mint a MeH vezetője, többször meggyűlt a baja. Ezzel egyébként visszaállt a 2002 előtti szervezeti állapot. Szilvásy helyettese a Honvédelmi Minisztériumból érkező Iváncsik Imre államtitkár. Helyére a HM-be Vadai Ágnes kerül. Még egy tárca nélküli miniszterrel gyarapszik a kabinet, Draskovics Tiborral, aki a reformok ügyén túl a kormányzati közigazgatást irányítja majd. Az eddig működő Államreform Bizottság tagjai a kormányfőt segítő stratégiai tanácsadó testületté alakulnak. Pénteken dőlt el, hogy Lamperth Mónikát Bajnai Gordon váltja az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium élén - Lamperth szociális és munkaügyi miniszter lett. Az eddig Bajnaival dolgozó Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Magyar Bálint és Németh Imre) túléli Bajnai távoztát, tagjai a MeH államtitkárai maradnak mint a fejlesztéspolitikai döntés-előkészítés "ellensúlyai". Újonnan jön létre viszont a kormány politikai döntéshozatalának színtereként a kormánykabinet, amelyet Gyurcsányon kívül négy politikus - Kiss Péter, Kóka János, Szilvásy György és Veres János - alkot. A grémium átfogó, stratégiai kérdésekben készíti elő a kormány számára a javasolt álláspontot, s minden héten ülésezik.

Információnk szerint a miniszterelnök a változtatásokkal azt kívánja jelezni, hogy az áttörés megtörtént, a reformok első lépcsőjén túljutottak, s megfogadván a kritikákat, több figyelmet kell fordítani a kormányzat előkészítő, koordináló és végrehajtást kontrolláló teendőire. Nyilvánvaló, hogy az átalakítást Gyurcsány úgy akarta megcsinálni, hogy az "senkinek se fájjon". A változásokból kiolvasható az is, hogy a két, személy szerint neki alárendelt szervezet (Bajnaié és Draskovicsé) "átformálása" csökkenti a hatalmi koncentrációt, s egyben teljesül az ellenzék régi kívánsága, Bajnai Gordon, mint a kormány tagja, interpellálható a parlamentben.

Az ellenzék viszont egyelőre nem értékeli ezt, mivel nyilatkozataik meglehetősen kritikusak: további kormányzati káoszról, szerkezeti zűrzavarról beszélnek, valamint arról, hogy a sakktáblán ugyanazokat a figurákat mozgatja a miniszterelnök. Az SZDSZ nem fogadja el tényként a bejelentett kormányátalakítást - jelentette ki a koalíciós egyeztetésért felelős szabad demokrata államtitkár, akit csak péntek reggel értesítettek a változásokról. A pártelnök közleménye szerint az SZDSZ ügyvivői hétfői rendkívüli ülésükön foglalkoznak a kérdéssel - amennyiben az intézkedések a kormányzati működés javítását és a reformok előrevitelét szolgálják, úgy a miniszterelnök javaslatait támogatni fogják.


Az átalakítás szereplõi: (balról) Vadai Ágnes, Draskovics Tibor, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Szilvásy György, Iváncsik Imre
Az átalakítás szereplõi: (balról) Vadai Ágnes, Draskovics Tibor, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Szilvásy György, Iváncsik Imre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.