Biomassza erőmű épül Szakolyban

Szakolyban épül fel az ország első zöldmezős beruházás keretében megvalósuló biomassza erőműve; a létesítmény alapkövét pénteken helyezték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település határában.

A 12 milliárd forint befektetésből megvalósuló, 20 megawatt teljesítményű üzem alapkő-letételi ünnepségén részt vett Veres János pénzügyminiszter és Shinichi Nabekura, Japán budapesti nagykövete.

Az ünnepségen Polgári István, a beruházást projekttársaságként megvalósító nyíradonyi Dél-Nyírségi Bionergia Művek Zrt. igazgató tanácsának elnöke elmondta: a 2009 tavaszára elkészülő, biomasszával, erdei aprítékkal, fűrészüzemi és mezőgazdasági hulladékkal működtetett erőmű többségi tulajdonosa a szakolyi Liget Kft. A társtulajdonosok között található Japán legnagyobb áramszolgáltatója, a Tohoku Electric Power Company, valamint a magyar energetika egyik legismertebb mérnöki cége, az EGI Zrt.

Az épülő bioerőműben a legkorszerűbb technológiát szerelik fel, így az kiemelkedő energetikai hatásfokkal állítja majd elő az úgynevezett "zöld áramot", s megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is.
Az üzemben mintegy ötven alkalmazott dolgozik majd, további, közel 200 környékbeli lakos pedig a biomassza termelésével, feldolgozásában és beszállításával foglalkozhat.

A tüzelő anyagként alkalmazott biomasszát a térség erdeiből, fűrészüzemeiből és mezőgazdaságából vásárolja fel az erőmű. A beruházásnak így - mint azt Veres János pénzügyminiszter hangsúlyozta - mezőgazdasági szerkezet-átalakító hatása is lesz, az üzemnek alapanyagot adó energiaültetvények alternatív földhasználati módot tesznek lehetővé.

A térségben már meg is alakult a Tisza Faaprítékot Termelő Szövetkezet, amely a termelőknek szaporítóanyagot biztosít a energiaültetvények telepítéséhez. Az elektromos áram termelése mellett előállított gőzt és melegvizet is hasznosítani szeretnék: erre alapozva ipari park létesülhet a bioerőmű közelében, és fóliaházas zöldség-gyümölcs termesztés is kialakítható lesz.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.