Németországban 200 ezer amatőr atléta doppingol

A legújabb németországi felmérések szerint a dopping tömeges megbetegedéseket okoz az amatőr és hobbi atléták körében. Pszichikai problémák, szív és vérkeringési panaszok és bőrbetegségek jelentkeznek olyan hobbisportolóknál, akik tudatosan vagy tájékozatlanságból anabolikus szteroidokat és fájdalomcsillapítókat szednek.

A Die Welt című német napilap online változata részletes beszámolót közölt arról, hogy a dopping most már nem csak a profi sportolók világában probléma, mert legalább 200 ezer hobbiatléta is olyan szerekhez nyúl, amelyek doppingszernek minősülnek. A mellékhatások között szerepel többek között, hogy nők férfiasak lesznek, a férfiak pedig nőiesednek, mellbimbóik megnőnek, miközben heréik mérete csökken. A sportorvosok véleménye az, hogy igen súlyos egészségi károsodást szenvednek azok, akik minden ellenőrzés nélkül tömik magukat az anabolikákkal.

Az Ephedrin és az Epho nevű fájdalomcsillapítók szedése legalább ilyen kockázatos - véli Arnold Schüller, az egyik tartományi orvoskamara alelnöke. A tablettákat sokszor a fitnessz- stúdiók munkatársai árulják, vagy éppen a sporttársak kínálgatják, és az interneten lehet megvásárolni a csomagot. Hans Geyer, a kölni német sportfőiskola ügyvezetője szerint a táplálékkiegészítők 15 százaléka is olyan tiltott anabolikákat tartalmaz, amelyek nincsenek feltüntetve a csomagoláson.

Külön problémát jelentenek a Kínából érkező termékek, amelyek igen nagy mennyiségű anabolikát tartalmaznak, és ugyancsak nem szerepelnek a csomagoláson. A kölni sportfőiskola most több mint 100 olyan terméket sorolt föl, és tett közzé az interneten, amelyek fogyasztása minimális doppingkockázattal jár azok számára is, akik érintettek a testkultuszban - írja a Die Welt Online.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.