Hommage `a Őszöd

A balatonőszödi kormányfői beszéd első évfordulójára emlékezve, a Fidesz vitanapra hívta a parlamenti pártokat, ám hamar kivonult az ülésteremből: ugyanis ott Gyurcsány Ferenc beszélt. Miként annak idején, Őszödön. Ugyanakkor vitanapot tartottak a kormány egy évéről is.

A Fidesz kivonult az általa kezdeményezett vitanapról, amikor Gyurcsány Ferenc emelkedett szólásra. Pedig meghallgathatták volna élőben is az őszödi beszéd legvitatottabb, a kiszólásoktól megtisztított részeit. A kényelmes végszót, amit az ellenzéki párt kivonulása adott fel, Gyurcsány azonnal replikára használta: a Fideszt valójában nem a beszéde érdekli, hanem ő maga. - Meg szeretnének buktatni. Meg a kormányomat. Elsöpörni az egész baloldalt. Szerintem egyik sem fog sikerülni - jelentette ki.

(Gyurcsány Ferenc 46 éves. 2004 óta miniszterelnök. Saját bevallása szerint 2004 és a 2006-os választások között arra koncentrált, hogy az MSZP kormányon maradhasson, s belefoghasson a változtatásokba. A reformok bejelentése óta az MSZP népszerűsége a mélyponton van.)

- Butaság lenne megijedni az első év végén - állítja Gyurcsány, aki szerint az elmúlt egy-két évben nagyon sok politikai természetű, buta, hazug vita folyt azon, hová lett a pénz, miért kell kiigazítás. Leszögezte: a rendszerváltás utáni legnagyobb szociális kiigazítására és közösségi beruházásaira költöttek. Közben viszont az átalakításokat elszalasztották, ami súlyos hiba volt.

Kóka János azt mondta, hogy a kormány helyreállította a gazdasági stabilitást és a költségvetési egyensúlyt.

(Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, az SZDSZ elnöke, 35 éves. A Medián legfrissebb fölmérése szerint a párt népszerűsége nőtt, 6 százalékon áll.)

- (...) A szabad demokraták elsődleges célkitűzése az, hogy megfogalmazza a pozitív változások üzenetét, letegye ezeknek forgatókönyvét az asztalra, és a megfelelő kompromisszumokkal, ügyes politikai érveléssel igyekezzen elérni célját - érvel.

- A miniszterelnök, ha anynyit foglalkozna az ország helyzetével, mint velünk, akkor Magyarország nem tartana itt - jelentette ki Varga Mihály (Fidesz).

(Varga Mihály a Fidesz alelnöke, 42 éves. A párt gazdasági-pénzügyi szakpolitikusa. Halk szavú, de "szigorú" politikus.)

- Reformok helyett reform-kapkodást, tényleges intézkedések helyett mellébeszélést, és egy következmények nélküli kormányzást tapasztalunk - elemezte a helyzetet Varga, aki szerint a "reformkapkodás miatt senki nincs biztonságban". Emlékeztetett rá: 2006-ban a szocialisták ötéves adócsökkentési programot ígértek és azt, hogy nem lesz gázáremelés, tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj. De lett. Varga kifogásolta, hogy az őszödi beszéd nyomán kialakult "erkölcsi válságról a miniszterelnök mélyen hallgat".

- Az MDF szerint ez a kullogás éve volt - jelentette ki Herényi Károly.

(Herényi Károly az MDF frakcióvezetője, 57 éves. Az MDF-ben kitartott a párt elnöke, Dávid Ibolya mellett, mindig az ő árnyékában maradt. Az MDF előretörése most - szintén a Medián szerint - megtorpanni látszik.)

- Az elmúlt év nagy megpróbáltatás volt az országnak, és különösen a középosztálynak, amely az elmúlt hat év hibás politikai lépéseinek minden következményét viselte - jelentette ki Herényi, aki úgy látja, hogy ráadásul a reformok is megtorpantak.

Varga Mihály érvel
Varga Mihály érvel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.