A jordán királyi pár a magyar államfőnél

Élénkíteni kell a gazdasági kapcsolatokat Magyarország és Jordánia között- hangsúlyozta Sólyom László, miután találkozott II. Abdalláh jordániai királlyal a Sándor-palotában.

A Jordán Hásimita Királyság uralkodóját vendéglátója ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással fogadta a Sándor-palota előtt. II. Abdalláh a megbeszélést követő sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: fontos, hogy közelebb kerüljön egymáshoz a két ország, hiszen valós lehetőségek vannak a magánszektorban, felívelhet a kereskedelem a két nemzet között.

Sólyom László úgy fogalmazott: "a jordán király első magyarországi látogatása azt jelképezi, hogy a két ország kapcsolatait egy sokkal intenzívebb szakaszba kívánjuk eljuttatni". A magyar köztársasági elnök szerint van néhány olyan különleges terület, amely nagy lehetőségeket kínál a gazdasági együttműködésben. Ezek közül kiemelte az építőipart, a gyógyszeripart, a turizmust, valamint a környezetvédelmi ipart.

Sólyom László arról is beszélt, hogy a jordán király meggondolja és kilátásba helyezte részvételét az ősszel Budapesten tervezett Tudományos Világfórum államfői találkozóján, amely a jövő generációk iránti felelősségről fog szólni.

A megbeszélésen szó volt a közel-keleti helyzetről és azon belül az izraeli-palesztin viszonyról. Mint mondta, remélik, hogy Jordánia folytatni tudja értékes stabilizációs politikáját. Az államfő közölte, hogy őfelsége látogatása is kifejezi Magyarország dél felé, illetve a közel-keleti térség felé való fordulását.

A jordániai király kiemelte, aggodalomra adnak okot a közel-keleti régióban tapasztalt fejlemények, az erőszak fellángolása a Gázai övezetben, de bíznak abban, hogy a béke és nyugalom vissza fog térni a térségbe. Ezért igyekeznek békés tárgyalásokat előmozdítani a palesztinok és az izraeliek között, bízva abban, hogy ez megvalósulhat - mondta az uralkodó. Nyilatkozatában kitért arra is, a találkozón szóba került a libanoni helyzet, és remélik, hogy erre a konfliktusra is békés megoldást találnak. Az uralkodó jordániai látogatásra hívta meg Sólyom Lászlót.

Csütörtökön II. Abdullah látogatásához során magyar-jordán gazdasági megállapodást írnak alá a két kormány képviselői. Rania királyné és Sólyom Erzsébet, a köztársasági elnök felesége ellátogat a Gyermekek Házába.

(MTI)

Sólyom László II.Abdalláh jordán királyt és feleségét, Rania Abdalláh királynét köszönti az Elnöki palota elõtt
Sólyom László II.Abdalláh jordán királyt és feleségét, Rania Abdalláh királynét köszönti az Elnöki palota elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.