Kilencezer ház megmenekült Viren

A becslések szerint 9000 ház megmenekült a lebontástól Viren. Tegnap a szakminiszter elfogadta ugyanis a horvát sziget rendezési tervét. A háztulajdonosok bonyolult procedúrára és tetemes költségekre számíthatnak.

Marina Matulovic Dropuli, a horvát építésügyekért és területfejlesztésért felelős szakminiszter tegnap elfogadta a viri önkormányzat által benyújtott rendezési tervet, s ez azt jelenti, hogy tíz napon belül megkezdődhet az engedély nélkül épült viri ingatlanok legalizálása. Egy éve 103, többségében magyarok által épített házat bontottak le a horvátországi szigeten. A ledózerolt ingatlanok építési tilalom alatti területeken voltak, illetve a tengerpartot övező 70 méteres sávban álltak, amelyre szintén szigorú építési tilalom vonatkozik.

A példát statuáló bontások után is több ezer olyan ház - köztük igen sok magyar tulajdonban lévő - maradt még Viren, amelyet engedély nélkül húztak fel, abban bízva, hogy majd utólag sikerül a jogállásukat rendezni. Úgy tűnik, a tulajdonosok többsége nemhiába reménykedett, a tegnapi miniszteri döntéssel ugyanis a becslések szerint 9000 ház megmenekült a Zadarhoz közeli szigeten.

A viri önkormányzat bejelentése szerint az utóbbi hetekben négyezren adtak be kérvényt ingatlanuk jogállásának rendezésére, ügyüket most már miniszteri engedéllyel, sorban elbírálják. A procedúra azonban még évekig eltarthat - a pesszimistább szakemberek szerint akár 2015-ig is -, mivel nagyon sok esetet kell megvizsgálni, ráadásul kétszer is.

A horvát kormány legújabb rendelkezései szerint ugyanis a 400 négyzetméter összalapterületnél kisebb családi házakra előbb elvi hozzájárulást kell kérni az önkormányzattól, és csak ennek birtokában lehet benyújtani a részletes terveket.

Viren az ingatlanok várható legalizálását összekötik a sziget tervezett kommunális fejlesztésével. A jelenlegi víz- és csatornarendszer kapacitása ugyanis elégtelen, csupán töredéke annak, ami a nyáron itt tartózkodó ötvenezer ember kiszolgálásához kellene. A háztulajdonosoknak ezért számítaniuk kell arra is, hogy közműfejlesztési hozzájárulás címén jelentősebb összeget fizettetnek be velük a közös kasszába.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.