Fenyegetés van, DNS-eredmény nincs

Nem küldte meg szerdán a szakértői intézet az ügyészségnek annak a DNS-vizsgálatnak az eredményét, amely eldönthette volna a kérdést: az előzetes letartóztatásban lévő öt rendőr egyike megerőszakolta-e E. Zsanettet.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán azt mondta: nem ígér semmit. Majd ha az ügyészség megkapja a DNS-vizsgálat eredményét, ezt a tényt nyilvánosságra hozzák, a vizsgálat eredményét azonban vélhetően nem. Lassan egy hónapja várja ezt az eredményt a közvélemény, s még inkább az az öt rendőr, akit a 21 esztendős E. Zsanett megerőszakolásának gyanújával május 19-én letartóztattak.

A DNS-vizsgálat eredménye döntő bizonyíték lehet az E. Zsanett ügyében folyó nyomozásban, feltéve, ha a szakértő által a lánytól vett mintában megtalálják a közel egy hónapja letartóztatott rendőrök egyikének a DNS-ét. Az a rendőr nem tagadhatná tovább, hogy volt szexuális kapcsolat közte és a lány között. Egyelőre mindanynyian tagadják ezt. Abból azonban, hogy adott esetben egyik rendőr DNS-e sem mutatható ki a vizsgált mintában, nem következik, hogy E. Zsanettet nem erőszakolta meg a letartóztatottak egyike sem. A lány azt vallotta ugyanis, hogy az őt megerőszakoló rendőr nem fejezte be az aktust, így valószínűleg nem jutott sperma a szervezetébe. Ez megmagyarázza, miért tart egy hónapja már a DNS-vizsgálat, s a hatóságoknak tett ígéret ellenére - szóbeli tájékoztatáson kívül - miért nem adott ki mindmáig a vizsgálatot végző intézet végleges és hivatalos szakvéleményt.

Kedden lapunkat névtelenséget kérő igazságügyi források úgy tájékoztatták, hogy a DNS-vizsgálat eredménye - az intézet előzetes tájékoztatása szerint - a rendőrök álláspontját erősíti. Tuza Péter ügyvéd, E. Zsanett jogi képviselője máris jelezte: amennyiben a hivatalos szakértői vélemény megegyezik a sajtóban közöltekkel, kezdeményezni fogja, hogy az ügyészség vizsgálja meg, miképpen jutott a médiumok birtokába a szakvélemény hamarabb, mint ahogy azt a megrendelő ügyészség, a sértett vagy akár a gyanúsítottak is megismerhették volna.

Az idő az ügyészséget is sürgeti, hiszen legkésőbb a jövő hét elején dönteniük kell, kezdeményezik-e az öt letartóztatott rendőr előzetes fogva tartásának meghosszabbítását, vagy szabadlábra helyezik őket. Nyilván nem szívesen döntene erről az ügyész a DNS-vizsgálat eredménye nélkül.

Idetartozik, hogy egyik barátnője azt állítja, E. Zsanett telefonon azzal fenyegette meg, hogy baleset éri, mert nem úgy vallott az ügyészségen, ahogy megbeszélték. Tuza Péter ügyvéd, aki elmondása szerint minderről újságíróktól értesült, a Népszabadságnak azt mondta: az ügyben részletes tájékoztatást kért az ügyészségről. Arról, hogy emiatt E. Zsanett barátnőjét rendőri védelem alá helyezték volna, úgy fogalmazott, védőként több úgynevezett maffiaügyben is eljárt. Látta, tapasztalta, hogy sokszor még azokat sem helyezték védelem alá, akiket kétszer is meg akartak ölni.

A Népszabadság úgy tudja, a rendőrök óránként járőröznek a védett lány otthona előtt. Tuza Péter elmondta, hogy az ügy kirobbanása óta E. Zsanett is több fenyegetést is kapott, sőt, zaklatják vidéken élő édesanyját és testvérét is. Erről eddig nem beszéltek, feljelentést sem tettek, de hamarosan megteszik.

DNS-vizsgálat. Az ügyészség egyelõre titokban tartja, hol dolgoznak a Zsanett-ügy bizonyítékán
DNS-vizsgálat. Az ügyészség egyelõre titokban tartja, hol dolgoznak a Zsanett-ügy bizonyítékán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.