Nem a Gripeneket javasolták

- Orbán Viktor kormányfőként minden fontos ügyben egyszemélyi döntést hozott. Ilyen volt a Gripen-ügy is - jelentette ki a Népszavának Szabadi Béla, az Orbán-kormány egykori földművelésügyi államtitkára, hozzátéve: a hatalmas üzlet minden részletéről nyíltan és leplezetlenül döntött a Fidesz jelenlegi elnöke.

Nem tudni, hogy Szabadi Béla hogyan láthatott bele a folyamatba, hiszen párttársa, az akkori honvédelmi miniszter, Szabó János az utolsó pillanatig úgy tudta, hogy az F-16-os mellett döntenek, ahogyan akkor minden nyilvános szakmai érv az amerikai vadászrepülőgép mellett szólt.

Mindez azért lett fontos az elmúlt napokban, mert - miként arról többször is beszámoltunk - a svéd televízió riporterei olyan anyagot tettek közzé, amelynek alapján több mint valószínű, hogy néhány országban úgy rendeltek a BAE-Systems-SAAB által gyártott Gripenekből, hogy egy osztrák forráson keresztül kenőpénzt juttattak el döntéshozói helyzetben lévő politikusokhoz. Bár a svédeknek nem volt arra utaló adatuk, hogy a korrupció Magyarországot is elérte volna, mégis sokan úgy vélik, hogy az itteni döntés furcsa volt. Fideszesek utólag gazdasági szempontokkal indokolnak, a svédek ugyanis ellentételezést adtak az üzletért cserébe, s ez akár valóban komolyan megfontolható érv lehetett, de hogy a szakmai szempontok semmiképpen nem a Gripenek mellett szóltak, az bizonyos.

Íme az F-16-osokat és a Gripeneket egybevető szakértői bizottság 2006. szeptember 6-ára dátumozott anyagának egyetlen, ám leglényegesebb mondata: "A szakértői bizottság javaslata a Nemzetbiztonsági Kabinetnek: amennyiben azonnali döntést kívánnak hozni, 24 amerikai F-16A/B MLU repülőgép bérlését javasolja a szakértői bizottság."

Négy nap múlva Orbán Viktor bejelentette: a Gripenek mellett döntött. Kérdés, hogy miért nem vette figyelembe az általa fölkért bizottság javaslatát? De az is, valóban a nemzetbiztonsági kabinet döntött-e (egyes vélemények szerint tagjai csak a kész ténnyel szembesültek)? Vannak arra utaló információk, hogy Orbán Viktor e döntését csak a lehető legszűkebb körben vitatta meg. A dolgok jelenlegi állása szerint vizsgálóbizottság tárja föl a Gripen-beszerzés körülményeit, melynek fölállítását az MSZP kezdeményezte.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.