Miniszterkeringő

A kormányátalakítási információkból az körvonalazódik, hogy a kormányzati szerkezet módosításával is járhatnak a küszöbönálló minisztercserék - főként a Miniszterelnöki Hivatalban. A tervekről szerda este az MSZP elnöksége tárgyalt. Úgy tudjuk, a kormányfő néhány napon belül határoz a személyi és szervezeti átalakításokról. Biztos, hogy Szilvásy Györgyöt Kiss Péter váltja a MeH élén.

A munkaügyi és szociális tárcát irányító Kiss június végéig leteszi "kancelláriaminiszteri" esküjét. A hivatal "fejcseréjéről" szóló döntést vélhetően holnap jelentik be. A MeH vezetői posztját korábban már betöltő politikus sokáig habozott, elfogadja-e a felkérést, de úgy döntött, vállalja. Ez a MeH azonban messze nem ugyanaz, amelytől a 2006-os választások után megvált. Más a szerkezete, feladatköre, s az is nyilvánvaló: Kiss visszajövetelével szintén módosulni fog hatásköre, politikai ereje. Az eldőlt, hogy a miniszteri poszton Kiss utóda Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke lesz. Kérdés, mi lesz a sorsa a kancellária mai vezetőjének, Szilvásy Györgynek. Három megoldást emlegetnek. Az egyik szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, a Nemzeti Földalap és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. jogutódjaként létrejött Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetője lenne. A másik: a polgári titkosszolgálatokat irányítaná tárca nélküli miniszterként. Bár ez a legvalószínűbb, fölmerülhet, hogy munkája során éppen a titkosszolgálatokkal gyűlt meg a baja, illetve, hogy a poszt tulajdonképpen a régi struktúra visszaállítása. Arról azonban aligha lehet szó, hogy a polgári titkosszolgálatokat a katonai részleggel összevonnák, hiszen a módosítás kétharmados parlamenti többség nélkül kivitelezhetetlen. Értesüléseink szerint az MSZP-frakcióban sokan szeretnék Gál J. Zoltán kabinetfőnöki hatáskörét megnyirbálni, de erre aligha kerül sor, hiszen a kormányfőnek Szilvásy mellett ő is fontos, bizalmi embere - ráadásul Kiss és Gál J. képes együtt dolgozni, hiszen 2004 augusztusát követően 2006 májusáig a kancelláriaminisztérium első embere Kiss, a második Gál J. volt.

A jövőben az államreformmal foglalkozó Draskovics Tibor stábja szervesebben kapcsolódhat a MeH-hez, mert Kiss nem adminisztrációt vezető hivatalnokként érkezik, mint a közvetlen politikai tevékenységtől magát távol tartó Szilvásy - Kiss vezető MSZP-politikusként áll majd a kancellária élén. Ez segíthet föloldani Draskovics és az SZDSZ közötti ellentéteket, megszűnhetnek azok a panaszok, amelyeket néhány reformbizottsági tagtól hallani: rendre későn kapják meg a megvitatandó anyagokat, sokszor formálisak az ülések. Kérdés: a Bajnai Gordon irányításával működő grémium meddig maradhat a MeH-től független, közvetlen kormányfői irányítás alatt. Felvetődött, hogy az ügynökség az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban dolgozna tovább - úgy, hogy Lamperth Mónikát Bajnai váltaná, ami információink szerint kizárható.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.