A globkrit mozgalmak nemzetközi sztárjai Budapesten

Egy lerohadt, virágokkal teleültetett, tehát az eredeti rendeltetésénél környezetkímélőbb célra hasznosított Skoda előtt tartott sajtótájékoztatót a Védegylet, ahol bejelentették, hogy kétnapos fesztivált rendeznek a hétvégén, amely a fogyasztói társadalom üdvözítő voltát kérdőjelezi meg, és az alternatívákat keresi.

Tizennyolc évvel a rendszerváltás után Magyarországon is ideje feltenni azokat a kérdéseket, amelyek a nyugati társadalmakban már évtizedek óta vitákat inspirálnak - mondta a Zöld Fiatalok Egyesület által felvirágoztatott Skoda előtt állva Hunyadi Réka, a Védegylet munkatársa.

"Vajon az általunk lelkesen követett fejlődési modell tényleg a létező világok legjobbika felé visz minket? Mi azt látjuk, hogy a társadalom kevés számú győztesre és növekvő számú vesztesre szakad szét. " - olvasható a Globfeszt  nevű fesztivál honlapján.

A beszélgetéssorozat többek között megvizsgálja azt a közkeletű hitet, hogy mindenkinek egyformán sokat ígér az a gazdasági modell, amelyben élünk, tehát csak importálni kell ezt például Afrikába, és stabil jólét lesz belőle. "A 'fejlett Nyugat' mellett lehetséges-e mindenkinek a felzárkózás, és milyen árat kell érte fizetni? Valóban kívánatos-e oda fejlődni, ahol a fejlett országok vannak, és rájuk milyen jövő vár?  Vannak-e köztes utak?" - olvasható a programban.

A fesztivál a képviseleti demokráciával is foglalkozik, illetve azzal, hogy miért produkál Magyarországon is válságtüneteket: "száműzhető-e az erkölcs a politikából?"

A Globfeszt vendége lesz három olyan ember, akik a globalizáció kritikai elemzésében, illetve a nemzetközi civil mozgalmak megteremtésében alapvető szerepet játszanak.

Talán a legnagyobb médiafigyelmet José Bové fogja kapni, aki a kistermelők nemzetközi mozgalmának, a Via Campesinának az egyik vezéralakja. Akkor vált világszerte ismertté, amikor jelképesen megrongált egy McDonald's éttermet, így tiltakozott amiatt, mert az Egyesült Államok a rokfortsajtra büntetővámot vetett ki.

Hasonlóan komoly ismertségnek örvend Chico Whitaker brazil katolikus társadalmi aktivista, aki a Társadalmi Világfórum egyik életre hívója. Ez egy olyan konzultációs forma, amelyet időről időre megtartanak világszerte a civil társadalmi szervezetek, csoportok és hálózatok.

A harmadik sztárvendég pedig Wolfgang Sachs lesz, a zöldmozgalom egyik legnagyobb teoretikusa, aki korábban a németországi Greenpeace vezetője volt, jelenleg a Wuppertal Institute-ban a Klíma, környezet, energia program igazgatója. Sachs korábban már vendégeskedett Budapesten, akkor arról tartott előadást, hogy a fejlődés mai, közkeletű fogalma kizárólag bizonyos gazdasági mutatókra szorítkozik, míg ha a gazdasági folyamatok összes következményét figyelembe vennénk, akkor már nem állíthatnánk magabiztosan, hogy fejlődik a világ.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.