Ha turbánban fotózzák, nem kap jogosítványt

Egy turbán miatt nem kap francia jogosítványt Shingara Mann Singh, aki most az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult.

Párizs északi külvárosában él az ötvenkét éves szikh férfi, akinek sosem volt gondja vezetői engedélyének megújításával – egészen a legutóbbi próbálkozásig. Tavaly és tavalyelőtt is megtagadták tőle a dokumentum lecserélését, mert ragaszkodott hozzá, hogy az igazolványképen turbánt viseljen. Ezt “biztonsági okokból” nem engedték, ugyanarra a törvényre hivatkozva, amely 2004 óta tiltja a vallási jelképek (köztük a fejkendő) viselését az állami iskolákban.

Nem adta fel a több mint húsz éve francia állampolgár Shingara Mann Singh, és végül már Jacques Chirac (akkori) köztársasági elnöknél is fellebbezett. Ám hiába hivatkozott arra, hogy identitásának kulcsfontosságú része a turbán: állandó viselését a szikh vallási előírások követelik meg, amint hogy at is, hogy a férfiak ne vágják le a hajukat. Nem sok jót ígért, hogy franciaországi iskolákból korábban eltanácsoltak már szikh diákokat, amiért nem voltak hajlandók fedetlen fővel a tanórákra járni.

Élesen bírálta Franciaországot az Európai Parlament brit képviselőnője, Neena Gill. – Arra kérni a szikheket, hogy vegyék le a turbánjukat, abszurd, és teljes érzéketlenségről tanúskodik. Franciaország elgondolkodhatna a brit modellen. Nálunk sok turbánt viselő szikh rendőrként, katonatisztként vagy bíróként dolgozik.

– Azért kell az efféle eseteket nemzetközi bíróságok elé vinni, mert különben a vallásszabadságot aláásó francia törvénykezés dominóeffektussal másutt is hatással lesz a vallási jogokra – érvelt Mejindarpal Kaur, a United Sikhs nevű szervezet egyik vezetője. Közben a párizsi szikh férfi tovább viseli a turbánját, jogosítványt belátható időn belül aligha kap.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.