Összeomlás előtt a fehérvári műemlék fürdő

Összedől-e a százéves műemlék Árpád fürdő Székesfehérvár belvárosában, vagy az utolsó pillanatban sikerül megmenteni? Az épületegyüttes tulajdonosa és a műemlékvédelmi hatóság évek óta hadakoznak egymással, az önkormányzat a háttérben szurkol a megegyezésért.


- Nos, hogy tetszik? - mutat körbe a székesfehérvári Árpád fürdő százéves faöltözőjén Förhécz Imre, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Készpénz Zrt. vezérigazgatója, aki megmutatja a szecessziós kabinrendszer maradványait, valamin a fürdő két legrégebbi medencéjét. - Ezt a műemléket szeretnénk az eredeti formájában helyreállítani, kiegészítenénk néhány welnesselemmel, úgyhogy igazi turistacsalogató látványossággá válhatna az ódon hangulatú, de szolgáltatásaiban a XXI. századi követelményeket kielégítő Árpád fürdő. Már ha össze nem omlik addig, mire megkapjuk hozzá az engedélyeket.

Azt egy laikus is látja, hogy az épületnek nincs sok ideje hátra. Beszakadt tetőszerkezet, ellopott nyílászárók, összetört csempék, falból kilógó vezetékek mindenhol. Csak a fából készült kabinsor és a régi medencék jelzik, miért is lett műemlék az 1905-ben átadott fürdőből. Az ingatlan különösen azok után indult pusztulásnak, hogy a kilencvenes évek elején a város bezáratta a létesítményt. A lakatot azóta leggyakrabban hajléktalanok és tolvajok verték le róla, a fürdő őrzésére ugyanis nem jutott pénz.

- Egyetlen esélyünk volt az Árpád fürdő megmentésére: találnunk kell olyan befektetőt, aki hajlandó eredeti formájában helyreállítani és műemlék fürdőként üzemeltetni - mondja Schultz György, a fehérvári polgármesteri kabinet igazgatója. - Sikertelen próbálkozások sora után végül 2004-ben jelentkezett az ismert helyi vállalkozó, Förhécz Imre, aki komolyan gondolta, hogy segít a városnak.

- Valóban elsősorban segítségről van szó, hiszen azt minden szakember tudja, hogy az Árpád fürdő felújítása, majd üzemeltetése nem hoz anyagi hasznot - állítja Förhécz Imre. - A helyreállítás csak abban a konstrukcióban valósítható meg, ha a fürdővel szomszédos, szintén üres egykori Árpád Szállót, valamint a mellette lévő, ugyancsak bezárt régi városi uszodát lebonthatjuk, s a helyükre lakásokat és üzleteket építhetünk, amelyeknek a be-vételéből futná a műemlék fürdő rekonstrukciójára. A teljes projekt nagyjából 2,2 milliárd forintba kerülne.

Schultz György azt mondja: az önkormányzat is ezt tartotta a legjobb megoldásnak, ezért három évvel ezelőtt az Árpád fürdőt, valamint a mellette lévő egykori szállót és az uszodát - az összesen 3600 négyzetméteres ingatlanegyüttest - 128 millió forintért eladták a Készpénz Zrt.-nek. Akkor még úgy tűnt, hogy nem lesz akadálya az átfogó beruházásnak, hiszen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) számára szakmai javaslatokat készítő műemléki tervtanács nem kifogásolta, hogy az Árpád Szálló és a régi uszoda lebontása legyen az ára a műemlék Árpád fürdő megmentésének.

- Azt azért tudni kell, hogy a tervtanács csak ajánlásokat tehet, ezeknek az elfogadása nem kötelező a hatóságként eljáró KÖH-irodák számára - mondja Varga Kálmán, a KÖH leköszönő elnöke.

A KÖH székesfehérvári regionális irodája nem vette figyelembe a tervtanács véleményét, és egyedüli szakhatóságként nem járult hozzá sem az uszoda, sem a szálló lebontásához. Az elutasító határozat indoklásában egyebek között az szerepel, hogy mindkét épület „minden tekintetben jelentős alkotóeleme Székesfehérvár védett belvárosának, ezért az épülettömb teljes lebontása nagyban károsítaná a védett városmag történetiségét”. A műemlékvédelmi hatóság másodfokon annyit változtatott az elutasító határozaton, hogy egy új építészeti terv benyújtása esetén elképzelhető, hozzájárulna a szálló lebontásához. De az uszoda mindenképpen marad.

- Mit kezdjünk egy hetvenéves, üres uszodával? - kérdezi Förhécz Imre. - A város éppen azért záratta be annak idején, mert nem volt rá igény. Azért újítsuk fel, hogy továbbra is üresen álljon?

- Csak azt tudom javasolni, amit bármelyik műemlékingatlan tulajdonosának szoktam: meg kell találni azt a funkciót, amivel élővé lehet tenni az adott épületet - mondja Varga Kálmán.

A kialakult patthelyzetet az önkormányzat is igyekezett feloldani.

- Számos egyeztető tárgyalást kezdeményeztünk a KÖH és a beruházó között, eddig eredménytelenül - mondja Schultz György. - Pedig több okból is nagyon sürgős lenne a megegyezés. Egyrészt az épületegyüttes eladásakor bekerült a szerződésbe, hogy a város köteles visszavásárolni az ingatlant, ha a vevő önhibáján kívül meghiúsulna a beruházás. Azaz visszaszállna ránk a lepusztult épületegyüttes összes gondja. Másrészt az idén több százmillió forintra lehet pályázni műemlék fürdők felújítására. De csak az szerezhet állami támogatást, aki érvényes építési engedéllyel rendelkezik. A Készpénz Zrt.-nek ehhez már csak a KÖH hozzájárulása hiányzik.

Varga Kálmán azt mondja: a hivatalnak is az a célja, hogy mielőbb rendeződjön a műemlék sorsa.
- Mivel azt érzékeltem, hogy az elmúlt években feszült viszony alakult ki a fehérvári önkormányzat, a beruházó és a KÖH ügyintézője között, ezért a közelmúltban egy új kollégát bíztam meg az Árpád fürdő ügyének intézésével - közölte Varga Kálmán.

- Ez jelenti az utolsó esélyt - állítja Förhécz Imre. - Ha nem sikerül rövid időn belül megegyezésre jutnunk a bon-tás és a felújítás kérdésében, akkor könnyen lehet, hogy jövő tavasszal már nem lesz megoldandó probléma. Ha ke-mény tél jön, magától összedőlhet Székesfehérvár egyik büszkesége.

Veszprém

Förhécz Imre az elszomorító látványt nyújtó, harmincas években épült uszodában
Förhécz Imre az elszomorító látványt nyújtó, harmincas években épült uszodában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.