Schuster Lóránt: a P. Mobil békés rendezvényre készül Olaszliszkán

Jótékonysági koncert lesz Olaszliszkán, ahol tavaly ősszel agyonverték Szögi Lajost, egy tiszavasvári tanárt. A rendezvényen fellép a P. Mobil együttes is. A rendezvény időpontja felkerült romaellenes nézeteket valló honlapokra is. Több száz helybeli fejezte ki aggodalmát a falu vezetőihez intézett petícióban.

Vasárnap jótékonysági koncert lesz Olaszliszkán. A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen - több amatőr rockzenekar mellett - fellép a P. Mobil együttes. Ennek azonban nem minden helybeli örül a faluban, ahol tavaly agyonverték Szögi Lajost, az egyik helybeli kislányt autójával elgázoló tiszavasvári tanárt. A gyerek könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

Kovács János helyi vállalkozó,
Olaszliszka önkormányzatának tagja úgy érzi: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település régóta adós egy olyan rendezvénnyel, ami emléket állít a tavaly novemberben a Kossuth utcán meglincselt tiszavasvári tanárnak, Szögi Lajosnak, egyúttal segíti a tragikus sorsú pedagógus családját. Véleménye szerint a gyilkosság miatt rendkívül rossz híre lett a jórészt romák lakta falunak. Kovács János ezért kezdett az Olaszliszka másik arca című fesztivál megszervezésébe. Mint elmondta, azt szeretnék, ha mindenki jó érzésekkel távozna a rendezvény után Olaszliszkáról. Amikor megemlítettük, hogy a rendezvény időpontja felkerült romaellenes nézeteket valló internetes honlapokra is, Kovács János azt válaszolta: az egész napos koncert a békéről, a megnyugvásról szól, s nem hagyják, hogy ezt bárki megzavarja.

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerint azonban az esemény résztvevői között lehetnek majd olyanok, akik revansot vennének a tavaly októberi gyilkosságért a helyi romákon. Ez utóbbiak félelmeiket háromszáz aláírással nyomatékosították az elmúlt napokban. Az olaszliszkai képviselőtestület ennek ellenére úgy döntött: biztosítják a sportpályát a rendezvény lebonyolításához. Dancs kijelentette: innen kezdve történjen bármi, minden felelősség a felelősség a szervezőé és az önkormányzaté.

Fekete Gyula polgármester erre úgy reagált: jótékony célú koncertről van szó, s az önkormányzatnak annyi köze van a fesztiválhoz, hogy a helyszínt bocsátják a fellépők és a közönség rendelkezésére.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa érdeklődésünkre elmondta: a rendőrség az elmúlt napokban már több alkalommal is egyeztetett a koncert lebonyolítóival. Az eseményt előre bejelentették, s azt a rendőrség biztosítani fogja. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora  erőkkel, a szóvivő nem kívánt válaszolni.

Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője érdeklődésünkre azt mondta: a zenekar békés rendezvényre készül Olaszliszkán, ahol az esti órákban kezdődik a koncertjük, amelynek teljes bevételét Szögi Lajos családjának megsegítésére fordítják, s az a céljuk, hogy minél több pénzt gyűjtsenek össze az özvegy és az árván maradt gyerekek számára. Hozzátette: a koncert demonstráció a hasonló, erőszakos bűncselekmények ellen.

(Tudósítónktól)

Olaszliszkán virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a tragédiára, 2006. október
Olaszliszkán virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a tragédiára, 2006. október
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.