A hét műtárgya (18)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Ezt a műtárgyat a Magyar Mezőgazdasági Múzeum menedzsmentje állíttatta ki a Hermina úton, az Ajtósi Dürer sornál. Nagyon örülünk, időszerű.

A kompozíció ugyanis azt hivatott illusztrálni, hogy igenis, használ a megöntözés: megmutatja milyen buja és boldog az a növény, amelyet rendszeresen locsolnak, és milyen nyomorúságos és szomorú az, amelyiknek éppen csak csurran-cseppen. Tehát ne tessék szűkmarkúan bánni a vízzel.

Persze a dolog nem ilyen egyszerű. Itt van egy művészi igénnyel megfogalmazott szemléltető-eszköz, da a művész nem volna művész, ha művének csak egyetlen fedele volna, ha így volna, akkor kőfaragónak hívnák, akik viszont nagyon rendes emberek. Nem, nem, ez itt kérem maga az ÉLET: az egyiknek sikerül, a másiknak nem, de ez már csak így volt, így van, és így lesz - ezt üzeni az alkotó, túl azon hogy teljesítette a bruttó 1 millió 450 ezer forinttal honorált feladatot.

Érdekességként említjük meg, hogy a kompozíció szponzori pénzekből készült, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ugyanis nem az a kifejezett krőzus. A pénzt a VI. és a XIV. kerületi önkormányzat adta össze, ezek persze szintén nem krőzusok, de ha kultúráról, pláne ismeretterjesztésről van szó, egyik sem fukarkodik. A pénzt fele-fele alapon állták, ebben nem volt vita, azon viszont annál inkább, hogy az adományozók emlékét megörökítő réztáblák pontosan hol helyezkedjenek el a térplasztikán. "Hosszú menet volt" - nyilatkozta lapunknak terézváros polgármestere, Verók István (MSZP), - "ugyanis sem Leó (Weinek Leonárd, SZDSZ, Zugló polgármestere - A szerk.), sem én nem akartuk a rondábbik virágtartót, annak olyan rossz politikai üzenete lett volna, hogy mi hagyunk mindent lepusztulni, bezzeg a másik meg nem. Végül abban maradtunk, hogy nem tesszük ki a réztáblákat, de ezek olyan biankó táblák, még jók lesznek valamikor" - mondta Verók. Weinek mindehhez hozzáfűzte: háromhetes, egyre reménytelenebbnek tűnő cserkelés után, kitikkadva, már-már a teljes idegösszemlás határáig jutva nagy nehezen találtak egy lekopott, összeragasztgatott villanyoszlopot a kerületben, ezt majd újrafestetik, és a maguk réztábláját arra teszik majd rá.

Óvjuk, védjük műtárgyainkat, mert mások nem óvják, védik meg tőlünk. 

Mûvészi igénnyel megfogalmazott szemléltetõ-eszköz
Mûvészi igénnyel megfogalmazott szemléltetõ-eszköz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.