Körözik Milosevics özvegyét és fiát

A Háló nevű rendőri akcióban számos gyanúsítottat vettek a napokban őrizetbe Szerbiában. Eközben a vizsgálati szervek érdeklődési körébe került Szlobodan Milosevics néhai diktátor özvegye és fia is.

Szlobodan Radovanovics, a szervezett bűnözést üldöző ügyészség munkatársa szerint ugyanis alapos a gyanú, hogy pont ők ketten voltak a szervezői annak a bandának, amely nagyszabású cigarettacsempészéssel milliós kárt okozott Szerbiának. Mivel kettejük tartózkodási helye "pillanatnyilag ismeretlen", nemzetközi körözőlevelet adtak ki ellenük.

Szerbia leghiszékenyebb polgárai sem hitték persze soha, hogy a "szerb nemzeti érdekeket felkaroló" Milosevics az égi hatalmak segedelmével lett többszörös dollármilliomos, vagy hogy felesége, Mira Markovics, vagy lánya, Marija és fia, Marko véletlenül került az ország leggazdagabbjai közé. Márpedig az egykori szürke bankhivatalnok, buzgó párthuszár, valamint a szociológiatanár feleség, s a két gyerek, irigylésre méltó birodalmat épített ki a papa kis híján másfél évtizedes országlása alatt. A titkos külföldi bankbetétekről most ne essék szó, elég, ha ennyit említünk: Marija egy rádió- és tévéállomás tulajdonosaként és szerkesztőjeként (számos cégnek kötelező volt nála hirdetni) tollasodott meg, Markónak több dollárboltja, drága butikja, hatalmas szórakoztatóparkja, diszkója volt, a macedón- szerb határon pedig kiterjedt parkolója, amelyen a nemzetközi teherforgalmat lebonyolító országúti gigászoknak, szerb és külföldi rendszámú kamionoknak kötelezően meg kellett pihenniük, hajmeresztő parkolási díj ellenében.

A tehetséges anyuka ezenkívül "esszéköteteivel" gyarapította a családi vagyont. A szerb kiadást busásan megfizették a "família" helyi rajongói (honoráriumait Nobel-díjas írók is megirigyelhették volna), s ehhez járult a külföldön kiadott fordítások után járó tiszteletdíj. Nem mintha "műveinek" bármi irodalmi értéke lett volna, de még Japánban is "lelkes fogadtatásra" találtak a kötetek, amelyek az asszonyság családjának mindennapjait és a szocialista valamint ellenzéki politikusok titkos kalandjait, halkan elrebegett gondolatait tartalmazták. (A kiadás és fordítás költségeit amúgy a Karics bankárdinasztia állta.)

A hírek szerint Mihalj Kertes palánkai magyar, Milosevics egyik tettestársa bűnbánó tanúként hajlandó vallani egykori munkáltatói ellen. Már csak az hiányzik, hogy a körözötteket valaki hivatalosan is felkeresse a többször emlegetett moszkvai címen, s azután rájuk kérdezzen több, az említettnél is súlyosabb gyanú ügyében. Mint arra, ki rendelte meg Ivan Sztambolics szerb exelnök és Szlavko Csuruvija lapkiadó és újságíró meggyilkolását.

Harmincöt év a krajinai szerb vezetőnek

Harmincöt év börtönre ítélte kedden a hágai Nemzetközi Törvényszék Milan Marticsot, a horvátországi (krajinai) szerbek egykori vezetőjét. A népirtást kivéve mind a tizenkilenc vádpontban bűnösnek találták, a többi között a nem szerb nemzetiségűek kárára elkövetett háborús és emberiség elleni bűnökért, köztük az 1995. májusi zágrábi vérengzésért is elítélték. A bíró szerint a horvátországi és a boszniai háború idejére visszavezethető bűnei súlyosságát növeli, hogy kiszolgáltatott emberek - idősek, fogságban lévők és civilek - sérelmére követte el őket. Az 52 éves Milan Martics, Szlobodan Milosevics egykori elnök benső bizalmasa, öt évvel ezelőtt önmagát adta fel Hágában, és most sem tanúsított különösebb megbánást. Az ítéletet egykedvűen hallgatta, mint mondta: népét védte. (Brüsszeli tudósítónktól)

A família: Mira, Marko és Marija
A família: Mira, Marko és Marija
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.