Tippek - kormányátalakításra

Kormánya átalakítására készül a miniszterelnök - kedden ennyi volt csak tudható, a külföldön tartózkodó Gyurcsány Ferenc még nem döntött. A változások kereteit a politikai logika szabja meg - alkotmánymódosítást is igénylő korrekció az ellenzék támogatásának hiánya miatt gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Hetek óta lázasan találgat a nyomtatott és az internetes sajtó a Gyurcsány-kormány több miniszterének cseréjéről, de lapunk úgy tudja: végérvényesen még semmi sem dőlt el, a Dániából hazatérő kormányfő a leghamarabb ma foglalkozhat "káderkérdésekkel".

A kormányhoz közeli körökből származó információkkal sikerült tisztázni, hogy Göncz Kinga külügyminiszter lecserélése nincs napirenden, tehát Dobolyi Alexandra EP-képviselő nem veszi át posztot. Ez a híresztelés egyébként már harmadszor terjedt el a sajtóban. Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi miniszteri posztja koalíciós kérdés, de úgy tudjuk, távozásáról nincs szó.

A Népszabadság és több más orgánum foglalkozik immáron folyamatosan Szilvásy György kancelláriaminiszter esetleges áthelyezésével, a kabinet szerkezetének vele kapcsolatos átalakításával. Az Index szerint felmerült például, hogy Szilvásy a Miniszterelnöki Hivatalról leválasztott nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelné. Ez azt jelentené, hogy ismét tárca nélküli miniszter felügyelné a titkosszolgálatokat, de az internetes portál szerint az is elképzelhető, hogy a leendő állami vagyonkezelő (Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) élére nevezik majd ki a közgazdász végzettségű minisztert. A kancelláriát Kiss Péter venné vissza - de ő nem döntött még, elvállalja-e.

A változtatásokat csak akkor lehet gyorsan lebonyolítani, ha azok nem igényelnek törvény-, még kevésbé alkotmánymódosítást. Ezért szinte kizárható, hogy a titkosszolgálatok felügyeletét a rendőrség vagy a honvédség felügyeletét ellátó miniszter kezébe adnák (ez kétharmados törvényhozási többséget igénylő módosítás lenne), de a T. Ház egyetértése szükséges a tárca nélküli miniszteri poszt létrehozásához s az új központi vagyonkezelő szervezet felállításához is. (Az erről szóló törvényjavaslatot már benyújtották.) Szóba kerülhet Bajnai Gordon miniszteri rangba emelése is.

A döntés a kormányfő kezében van, ezt erősítette meg Daróczi Dávid irodavezető is a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. A találgatásokra Gyurcsány Ferenc az MTV Az Este című műsorában hétfőn úgy reagált: ha holnap volna kormányátalakítás, akkor is azt kéne mondania, nincs napirenden ilyen kérdés.

l Esélyegyenlőségért felelős miniszteri biztosnak nevezik ki Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét, volt miniszterelnöki tanácsadót - értesült kormányzati forrásból a távirati iroda. E szerint Horváth, aki Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc előző kormányzati ciklusában is a kormányfő társadalompolitikai tanácsadó testületének tagja volt, június 15-én lép hivatalába, amely a szociális és munkaügyi miniszter felügyelete alá tartozik majd. A roma jogvédőként is ismert Horváth 1990-1994 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt. 2003-ban az Országos Cigány Önkormányzat elnökévé választották, de három hónappal később - vitatott körülmények között - elmozdították tisztségéből.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.