Megszüntették a nyomozást a mélygarázsok ügyében

Nem nyomoz tovább a váci, a soproni és a budapesti József nádor téri mélygarázsépítések ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), a hűtlen kezelés miatt indított eljárást megszüntették - erősítette meg lapunk korábbi értesülését az iroda szóvivője. Mint arról a közelmúltban többször beszámoltunk, az NNI feljelentések nyomán ismeretlen tettes ellen indított eljárást a vidéki városokban és néhány héttel ezelőtt a fővárosban, az V. kerületi József nádor téri, leendő felszín alatti parkoló miatt. A feljelentők azzal érveltek, hogy az önkormányzatok jogtalanul bízzák külső befektetőkre a többmilliárdos beruházásokat. Azt pedig egyenesen törvénysértőnek tartják, hogy az e célra alakult cégek földhasználati jogot is kapnak az önkormányzati tulajdonú forgalomképtelen terekre. Márpedig ez akkor is a közvagyon elherdálása - állítják -, ha a jogosítvány csupán az építkezés területére és idejére szól, s az átadás után pedig az üzemeltetéshez, vagyis a fel- és lehajtáshoz szükséges szakaszra marad fenn. A szerződésekben a beruházó elővásárlási joga is szerepel, ami a feljelentők szerint egyértelműen a közvagyon átjátszása. Azt a mellékes körülményt azonban, úgy tűnik, nem veszik figyelembe, hogy elővásárlás csak akkor érvényesíthető, ha a forgalomképtelen közvagyont - a fővárosban például a József nádor teret - törvénytelen módon megpróbálná eladni az önkormányzat.

Vádként szerepel az is, hogy a leendő garázs a beruházó tulajdona lesz, holott minden szerződésben kikötötték, a kialkudott üzemeltetési idő után - 20, 25, 50 év - a létesítmény önkormányzati tulajdonba kerül.

Mindhárom beruházásra jellemző, hogy a képviselő-testület évekkel ezelőtt jóváhagyta, az V. kerületben az akkor jobboldali többségű testület egyhangúlag szavazta meg. A parkolási gondok megoldása ugyanis az önkormányzatok törvényi kötelezettsége, amelynek a nagyvárosokban csak mélygarázsok kialakításával tudnak eleget tenni. Legtöbbjüknek azonban nincs e célra két-hárommilliárd forintja, ekkora hitelt pedig nem tudnak felvenni, marad tehát a külső befektetői konstrukció. Arra azonban mindegyik település vezetője ügyel, hogy az építkezés után szebb teret adjon vissza lakosainak, ezért a mélygarázsok feletti "közvagyonból" parkokat alakítanak. Vagyis még csak nem is az eredeti állapotot, hanem a korábbinál szebb körülményeket biztosítanak.

Az NNI tehát az ügyletekben nem fedezett fel törvénytelenséget, s bűncselekmény hiányával indokolta a megszüntetést. Az erről szóló határozatról levélben értesítik az ügyben érintetteket, a feljelentőket is. Amennyiben a panasztevők nem érik be az eredménnyel, a döntést az ügyészségnél "megpanaszolhatják" - vélhetően ez lesz a folytatás.

Lényegében a területileg illetékes Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal sem találta törvénysértőnek a váci és a budapesti József nádor téri mélygarázs-építési konstrukciót. Habár Forgács Imre hivatalvezető megkeresésünkre hangsúlyozta: az önkormányzatok tulajdonjogával kapcsolatos döntéseit csak igen szűk körben ellenőrizhetik - márpedig a mélygarázsok ügye mindenképp ilyen. Következésképp tehát a gazdálkodást is érintő esetekben a hivatal legfeljebb vizsgálatot kezdeményezhet az Állami Számvevőszéknél. Erre azonban vélhetően nem lesz szükség.

A hivatalvezető elmondta, az önkormányzati törvény alapján a települések tulajdonjoga csak saját törzsvagyonuk védelmében korlátozható. Magyarán, a helyhatóságok ezeket a vagyonelemeket csak olyan közszolgáltatás érdekében hasznosíthatják, melyeket biztosítaniuk kell. (Ilyen például a közterületi parkolás - a szerk.) A közigazgatási hivatal pedig csak e szempontok betartását ellenőrizheti. A vagyontárgyak ugyanakkor lehetnek forgalomképtelenek - például a helyi közutak, terek -, vagy korlátozottan forgalomképesek, mint egyes intézmények, közművek, középületek. A hivatal jogkörét illetően tehát nincs szó a törvényességet veszélyeztető hasznosításról, jóllehet az egyes ügyek teljes körű megítéléséhez további, például polgári jogi elemeket is mérlegelni kell. Ez azonban egyéb ellenőrző, illetve jogalkalmazó szerv hatásköre lehet - tette hozzá a hivatal vezetője.

Soproni mélygarázs - épülõfélben
Soproni mélygarázs - épülõfélben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.