Erőszakkal vádolják a Bush ellen tüntető magyart

Hivatalos személy elleni erőszak minősített esete a vád az ellen a magyar fiatalember ellen, akit hét másik globalizáció-kritikus tüntetővel együtt szombaton vettek őrizetbe az olasz fővárosban – közölte a római magyar konzulátus.

A római bíróság mellett működő büntető ügyész közölte a magyar diplomáciai képviselettel, hogy mivel vádolja a magyar állampolgárságú fiatalt.

Az ügyész faxüzenete szerint a budapesti illetőségű fiatalember több más tüntetővel együtt üvegeket dobált a szolgálatot teljesítő olasz rendőrök felé a George Bush amerikai elnök látogatása ellen rendezett globalizáció-kritikus tüntetésen, amikor a karhatalmi erők vissza akarták szorítani a Róma történelmi belvárosában tüntető tömeget.

A vád szerint súlyosbító körülmény, hogy a magyar fiatal másokkal együtt, csoportosan követte el tettét, és az is, hogy elfedte arcát a tüntetés idejére.

Időközben szabadlábra helyezték az illetőt, vissza is térhet Magyarországra, de a büntetőeljárás tovább folyik ellene. A fiatalember nem kérte a magyar konzulátus segítségét, így a diplomáciai képviselet nem tudja, hol van most.

Számos tüntető és rendőr megsérült Rómában a szombati összecsapásban. Az olasz média bőséges beszámolói szerint a rendőrség "csak a legagresszívabb elemeket emelte ki a tüntető tömegből". Bush az amerikai nagykövet rezidenciáján, a zavargás helyszínétől távol tartózkodott az utcai csatározások idején.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.