Régi barátok és új kollégák

Az internetes közösségi oldal egyfelől csak egy jó találkozási hely, másfelől viszont nagyon sok mindenre lehet használni. Megnézi az oldalad az új szomszéd és a személyzetis, akinél állásra jelentkezel.

Az iwiw közösségi portál mára az egyik leglátogatottabb weboldal Magyarországon, számtalan cikkben foglalkoznak vele, és a Mindentudás Egyetemén is ez volt az évadzáró előadás témája. Alig négyéves működés után a T-Online egymilliárd forintot adott az oldalt üzemeltető cég tulajdonjogáért, Várady Zsoltot, az oldal kitalálóját pedig e-Magyarország-díjjal jutalmazták.

Az átlagosan napi másfél millió látogatót magáénak tudó honlap alapötlete rendkívül egyszerű: a regisztrált tagok meg tudják keresni és bejelölhetik ismerőseiket, üzenetet küldhetnek régi osztálytársaiknak, barátaiknak, rokonaiknak vagy csak böngészhetik közeli és távoli ismerőseik adatlapját, amelyből kiderül(het), hol dolgoznak, mit csináltak, amióta nem találkoztak.

A közösség számos előnyt kínál tagjainak. Állásajánlatok, lakáshirdetések, programajánlatok áramlanak az ismerősök hálózatán, előbb-utóbb lesz megfelelő, megbízható jelentkező vagy segít valaki a probléma megoldásában.

Az iwiwen mindenki maga dönti el, milyen adatokat ad meg magáról, tesz-e föl képe(ke)t és videó(ka)t. Az ismerősei listáját viszont mindenki láthatja, csak azzal tudja befolyásolni, ha visszautasítja azt, aki ismerősnek jelölte őt.

Értelemszerűen azt várja mindenki, hogy csak azok nézegetik a lapját, akik meg akarnak győződni arról, valóban őt ismerhetik valahonnan. Csakhogy az adatok között mások is bogarászhatnak! Az ombudsmantól és a Nemzetbiztonsági Hivataltól is érkezett már figyelmeztetés, hogy rossz szándékkal vissza lehet élni az így szerzett információkkal. Máskor meg jó is kisülhet abból, ha ismeretlenek kutatnak utánunk.

- Hiába nem írtam ki a névtáblára a dr.-t - meséli egy nemrég végzett medika - a 60 éves szomszéd néni azzal fogadott, hogy "Kedveském, megnéztem ám az iwiwen, hogy ki költözik mellém". Mondta is, hogy örül, mert lesz, kihez fordulnia, ha a nyarat nála töltő unokája megbetegszik.

Egyre jobban terjed, hogy az álláskeresőket is ellenőrzik a neten. Ági, egy budapesti ügyvédi irodába keresett asszisztenst, a jelölteknek utánanézett az iwiwen. Szerinte a magukról adott leírások és a fényképek sokat segítettek neki a döntésben. Elsősorban azokat szűrte ki, akik olyan személyes tulajdonságokkal jellemezték magukat, amelyek nem illettek a munkakörhöz. Máskor az esküvőről, eljegyzésről készült fényképek alapján arra következtethetett, hogy a jelentkező hamarosan gyermeket szeretne vállalni. Mindamellett szégyellte, amit csinált. - Ha én volnék a másik oldalon, nagyon zavarna, hogy ilyen alapon döntenek rólam, megnézik a személyes adataimat, de kis cégként számunkra létkérdés, hogy megfelelő alkalmazottat találjunk - mondta.

- Akkor én kiszállok - jelentette ki egy ismerősöm, de gyorsan meggondolta magát: - Igaz, lehet, hogy akkor meg eleve nem lesz semmi esélyem.

Az iwiw rendkívül gyorsan reagál mindenre. Az ismerősöknek eljuttatott körlevél már keresztféléves egyetemi szemeszter elindítását is lehetővé tette. ("Legalább húsz jelentkező esetén indítják, most öten vagyunk, ha hétfőig meglesz a létszám, te is könnyen bekerülhetsz!" - volt a körlevél szövege. Felvételit kellett tartani.)

- Az iwiw most nagyon népszerű, ezért óriási az érdeklődés mind a cégek, mind a reklámügynökségek részéről - mondta - Somogyi Péter, a T-Online médiaértékesítési igazgatója, aki szerint abszolút újdonságot jelent, hogy minden felhasználó számára a saját személyes oldala nyílik meg, amelyen olyan hirdetéseket tudnak elhelyezni, amelyek a felhasználót várhatóan érdekelni fogják. - A hirdetők akár nem, életkor, lakóhely, iskolai végzettség szerint pontosan behatárolt csoportokhoz juttathatják el reklámjaikat.

Aki fellép a netre, rögtön megnézi az új fejleményeket a közösségi portálon
Aki fellép a netre, rögtön megnézi az új fejleményeket a közösségi portálon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.