Kicsiny generációnk

Kartal Zsuzsa szerint (A nagy generáció, május 25.) a mai fiataloknak már nem elég a házibuli, nekik már mindenféle homályos nemzeti ideológiákra (is) épülő kukagyújtogatás jelent csak lázadást. Már önmagában is durva általánosítás ilyet írni egy egész generációról, ám még érdekesebb az a megállapítás, miszerint ,,ez a generáció ezt nem tudhatja, mert nem olvas". Már azzal is előítéletes általánosítást bizonyítok, ha csak annyit mondok, hogy ismerek jó pár korombelit, aki tudja, hogy a Biblia nagyobbik fele ,,a zsidó nép története, hogy Szűz Mária, Jézus zsidó volt". Ha csak egyedül vagyok a generációmban, aki néhanapján kézbe vesz egy könyvet, sőt Kartal Zsuzsa borzalmasan zavaros, az ifjúság teljes félreértését tükröző cikkét is elolvassa, már akkor is van köztünk olvasó. Egyébként nem kérdőjelezem meg, hogy napjainkban keveset olvasnak a fiatalok, de nem csak a fiatalok olvasnak keveset.

Nem tudjuk meg pontosan, hogy a szerző milyen rendszerváltást akart, de mindenesetre én hálás vagyok a rendszerváltás előtti ellenzék több tagjának is, abban persze egyetértve, hogy a rendszerváltás nem megfelelő mélységben és erősséggel zajlott le. Csak éppen engem az zavar, hogy 2007-ben egy független napilapban megjelenhet, hogy "a reformok rendbe hozzák az államháztartást, a legutóbbi botránysorozat megszilárdítja a rendet, a bezárt kórházak helyébe jól felszerelt szakrendelők épülnek, a súlyponti kórházakban kiváló orvoscsoportok mentik meg a rákosokat és a szívbetegeket, a megmaradt egyetemek értékes, sikeres életet biztosító diplomákat adnak, és közben megérkeznek az Európai Unió milliárdjai, a rendszerváltás után születettek számára lesz hely a felújított kollégiumokban, ahol majd fölkészülnek az új hatalomátvételre". Én baloldali-liberális értelmiségi családban élve (orvosok, tanárok) pontosan láthatom, hogy szükség van ugyan reformokra az egészségügyben is, az oktatásban is (és még nagyon sok más helyen is), de most nem a jó úton haladunk. Ha 2010-re mindezek megvalósulnak, minden további nélkül a koalícióra fogom adni a voksomat.

Szerintem nem volt kevésbé elhibázott a Medgyessy-féle közalkalmazottibér-emelés, mint az Orbán-féle minimálbér-duplázás. És itt jutunk el arra a pontra, ahol rá lehet világítani, mit gondolnak valójában a fiatalok: én soha nem fogok az Orbán Viktor szájából folyó népnemzeti-plebejus retorikára szavazni, de nem tudom tolerálni azt sem, hogy a mai koalíció politikáját olyan emberek alakítják, akiknek egzisztenciája a pártállamban gyökerezik. (Nyilván ismerik a viccet: - Ki lenne ma a miniszterelnök, ha nincs rendszerváltás? - Gyurcsány Ferenc.) Számunkra nem hitelesek a baloldali politikusok, ám ez nem jelenti azt, hogy szeretnénk a jobboldaliakat.

Nem tudom, Kartal Zsuzsa melyik országban él, de az enyémben az előző négy évben az MSZP-SZDSZ-koalíció volt hatalmon, ezért úgy gondolom (én naiv, agymosott fiatal), hogy az általuk elkövetett hibákat kell kijavítaniuk most (és azokat, amelyeket a rendszerváltás óta senki sem javított ki). Nem állítom, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája jó lett volna (szörnyű volt), nem állítom, hogy rendelkeznének ma bármilyen megvalósítható alternatív tervvel, ám úgy emlékszem, hogy az államadósság mégsem a Fidesz-kormány idején szökött az egekbe.

Én egy budapesti elitiskolába járok, tehát nagy valószínűséggel itt van a legtöbb gondolkodó fiatal. Ez a legtöbb is nagyon kevés, de aki gondolkodik, éppúgy elítéli az orbáni retorikát, mint a baloldali kormány tevékenységét. A legtöbb fiatal valószínűleg egyáltalán nem foglalkozik ilyesmivel, az árpádsávos zászlót lengetők pedig szerintem egy (szerencsére) marginalizálódott, szörnyű kis csoportot alkotnak.

Ha egy fiatal baloldali, akkor a szép baloldali értékekért az, ezeket pedig nagyítóval sem találni az MSZP politikájában. Abban a Fidesznek igaza van, hogy az MSZP neoliberális, a luxusbaloldal pedig buta kifejezés, de van igazságtartalma. Valószínűleg szükségünk van neoliberális pártra is, csak azt ne várja senki, hogy bárki azért fog rájuk szavazni, mert baloldaliak, mikor közük nincsen hozzá. Sajnos a legtöbb fiatal tényleg tájékozatlan, napi- és hetilapokat még abban a viszonylag műveltebb közegben is alig olvasnak, ahol én mozgok. De azért megkérdezném Kartal Zsuzsától: ha ma lenne fiatal, olvasná a Népszabadságot?

A szerző gimnazista, ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.