Kóka bemutatta a számlát

A két kisebbik parlamenti párt elnökének nyílt színi párbajához vezetett egy bizonyítékokkal alá nem támasztott újságközlés arról, hogy egy politikus valamilyen rendezvényen zsebbe fizette volna a számlát. Kóka János tegnap bemutatta az elnökválasztási bankettje után kiállított számlát, de ettől a sértegetések nem hagynak alább.

"Dávid Ibolya haladéktalanul kérjen bocsánatot mindenkitől, akit megvádolt" - szólította fel szombaton az MDF elnökét Kóka János, aki egy sajtótájékoztatón a kamerák kereszttüzében előhúzott a zsebéből egy éttermi számlát, amelyet március 31-én, az elnökké választása után tartott rendezvény fogyasztásáról kapott. Szerinte ez az általa a nyilvánosság előtt bemutatott - sorszámozott, dátumozott - számla egyértelműen bizonyítja, hogy alaptalanok a vele kapcsolatosan az "áfacsaló miniszterről" megfogalmazott vádak, hiszen saját pénzéből ugyan, de számla ellenében fizetett, s a végösszeg tartalmazta az áfát is. Kóka János mindehhez hozzátette: "Dávid Ibolya sunyi szivárogtatással, MDF-es párttársaival együtt adócsalással vádolt meg egy minisztert, hivatali visszaéléssel a pénzügyminisztert és az APEH dolgozóit, és bűnpártolással egy folyóirat kiadóját. Tette mindezt néhány televíziós nyilatkozat kedvéért".

Az SZDSZ elnöke a számla előhúzásával azokra az MDF részéről hetek óta kitartóan adott nyilatkozatokra reagált, miszerint "van egy áfacsaló miniszter a kormányban", s a miniszterelnök dolga volna, hogy tisztázza a helyzetet. Szerintük Gyurcsány Ferencnek sorra kellene kérdeznie kormányának tagjait arról, hogy véletlenül nem áfacsalók-e. Hogy kiderüljön az igazság, mert Dávid Ibolya tulajdonképpen soha nem mondta azt, hogy Kóka János lenne az "áfacsaló miniszter", s nyilvánosan az MDF egyik politikusa sem nevezett meg senkit a Gyurcsány-kormányból. Rendszeresen idézték viszont, hogy a Manager Magazin hetekkel ezelőtt arról írt: "Vezető kormánypárti politikus kvázi magánrendezvényre kibérel egy éttermet. Amikor a tulajdonos bemondja a rendezvény áfával együtt értendő bruttó árát, akkor a politikus aszszisztense még egy kicsit sem zavartatva közli: ez a nagy formátumú európai politikus inkább zsebbe fizetne, hiszen ez a magánpénze, nem a hivatali büdzséből megy. Az összeget azért egy olyan borítékban adja át szemérmesen, amelyen a kormányzat egyik intézményének logója látható".

Az MDF elnökhelyettese, Hock Zoltán a cikk megjelenése után sajtótájékoztatón követelte, hogy a miniszterelnök indítson vizsgálatot. A Manager Magazin júniusi számában továbbvitte az ügyet, amikor is közölte, hogy APEH-ellenőrzést és bírságot kapott az az étteremtulajdonos, akinek vendéglátóhelyén az áfa megfizetése nélkül rendezte a számlát egy miniszter.

Dávid Ibolya először péntek reggel, a köztévé Nap-kelte című műsorában beszélt arról, hogy a parlament elé viszik az "áfacsaló miniszter" ügyét, amit a kormány megpróbál eltussolni, "politikai rendőrségként" használva az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt. A műsorban az MDF elnöke úgy fogalmazott: "ez az eljárás kezd a Kádár-korszak legsötétebb praktikáira emlékeztetni". Dávid Ibolya a Nap-keltében az újságírók többszöri próbálkozására sem adott választ arra: ki is az a miniszter, akit így - isemretlen tettesként - megvádol. Nem mondott nevet, noha arra is felhívták a figyelmét, hogy így az MDF minden egyes minisztert gyanúba kever, szükségképpen tehát a túlnyomó többségben lévő ártatlanokat is, ami etikailag igencsak kifogásolható eljárás.

Kóka János ennek ellenére azért szólította fel Dávid Ibolyát a bocsánatkérésre, mert "ha nem is nyíltan, nem is bátran, nem is egyenesen, de az MDF-es körökből nyilvánvalóvá vált, hogy kit és mivel vádolnak". Időközben ugyanis a hvg.hu internetes portál - "MDF-közeli körök" információra hivatkozva - egyértelművé tette, hogy Kóka János lehet a megvádolt miniszter. A vád szerint 2007. március 31-én, elnökké választásának estéjén számla nélkül rendezte tartozását. Erre reagált úgy szombaton az SZDSZ elnöke, hogy elővett a zsebéből egy számlát, amely ezen a bizonyos estén született a Columbus Pub és Étteremben, ahová Kóka meghívta barátait és ismerőseit ünnepelni - s mely a Hír Tv portálján közölt fénykép szerint 997 080 forintról szólt.

Dávid Ibolya Kóka János azon felszólítására, hogy kérjen bocsánatot, azt a választ adta, hogy "ez egy SZDSZ-es trükk: Kóka János magára akarja terelni a figyelmet ezzel. Mi, magyar demokraták először hallottuk ezt az állítást. Az ügy szempontjából egyébként semmi jelentőséggel nem bír, hogy ez egy válási vagy egy esküvői bankett vagy bármi más lett volna".

Előzetesen az MDF elnöke kategorikusan visszautasította, hogy a demokrata fórumnak köze lenne a hvg.hu által közölt információhoz. "Először hallottuk azt a feltételezett állítást, miszerint ez elnökké választásának estéjén történt meg Kóka Jánossal". (A kijelentésből arra lehet következtetni, hogy mégiscsak gondoltak Kókára, csak más időpontról tudtak.)

Az MDF elnöke vasárnap nem kívánt válaszolni lapunknak azokra a kérdéseire, hogy az MDF tudja-e pontosan, ki a Manager Magazin szerint (szintén név nélkül inszinuált) áfacsaló miniszter, s ha szerintük nem Kóka János az, akkor kicsoda. Dávid Ibolya a kérdéseket is elhárítva azt kérte, hogy lapunk használja az MTI-nek adott nyilatkozatát. Az MDF ma a parlamenti ülésen várhatóan minden miniszterhez azonnali kérdést intéz az "áfacsalás" ügyében, nyilván azzal a feltételezéssel, hogy egyikük minden további nélkül bemondja, természetesen ő az.

Kóka János a tetemes, de szabályos éttermi számlával
Kóka János a tetemes, de szabályos éttermi számlával
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.