Az önkormányzatok szeretik helyben intézni az engedélyeket

Az általunk megkérdezett önkormányzatok is leginkább a koncepciótlanságot bírálták. Németh Judit, Somogyvár, Pamuk és Somogyvámos megbízott körjegyzője szerint az építési hatósági szerepkör csak púp a hátukon - többletmunkát jelent, amihez nem kapnak szakembert. Szerinte megfelelően működött a körzeti megoldás, amikor Lengyeltótiban látták el ezt a hatósági szerepkört.

Most - náluk - visszaáll a korábbi rend: Somogyvár önkormányzatának a műszaki ügyintézője építésztechnikusi végzettséggel rendelkezik, az ő segítségével látják el újra a feladatkört. Somogyvár polgármestere, Móring József Attila - KDNP-s országgyűlési képviselő - szerint már működött a körzetesített rendszer, felesleges és koncepciótlan a kapkodás, ahogy "visszaállították" a régit. Mindez előkészítés nélkül történt, ami a nagyobb településeknek nem feltétlenül okoz gondot, de a kisebbeknek igen. Több környékbeli falunak nehéz egyik napról a másikra megfelelő szakembert biztosítani.

A szentesi kistérségben a körzetközpont Szentes mellett egyedül a 3400 lelkes Nagymágocsnak van kiemelt építésügyi hatósági jogköre, a tavalyi jogszabályváltozás ezt vonta volna el a nagyközségtől. Varga Ilona, a falu jegyzője szerint azért, mivel a településen kevés az építkezés, évente csak néhány helyi ügyet intéznek. Munkájuk többségét az adja, ha a közigazgatási hivatal eljáró hatóságként jelöli ki az önkormányzatot, ha egy másik önkormányzat az építtető, ezért az ügyben nem járhat el saját maga. Stibál Róbert polgármester az alacsony helyi ügyszám ellenére fontosnak tartja, hogy az önkormányzat megtarthassa az építéshatósági jogkört. Úgy véli, az ügyintéző helyismerete révén az esetlegesen felmerülő konfliktusokat, telekvitákat is egyszerűbb így megoldani, mint ha azért Szentesre kellene utazni. A Békés megyei Medgyesegyházán eddig is csak korlátozott építéshatósági jogkörrel bírt az önkormányzat. Gácsér Béla jegyző elmondta: például az életveszélyes ingatlanok hatósági bontásáról döntöttek, ezért meglátása szerint nincs jelentősége, hogy hol intézik el azt a néhány ügyet, ami egy évben felmerül. Máshogy látja Nagy Béla polgármester, aki - mint fogalmaz - ellenez minden olyan intézkedést, amely az önkormányzatiság kiüresítését szolgálja, s visszalépést hoz a régi járási rendszer felé.

Balatonlelle jegyzője, Szommer György örül, hogy minden marad a régiben. Kifejtette: a szakmai előírások és elvárások ugyanúgy érvényesek a kiemelt üdülőkörzetben, mint bárhol máshol az országban. Régóta adottak a feltételek a lellei önkormányzatnál a feladatellátáshoz, amellyel a környező kistelepülések is elégedettek voltak. Ezért értetlenség fogadta a körzetesítési terveket, miszerint a kistérségi székhelytelepülés, Fonyód kapta volna meg egyedül a térségben az elsőfokú építésügyi hatósági jogkört. Kenéz István, Balatonlelle polgármestere bízott abban mindvégig, hogy maradhat az önkormányzatnál az építésügyi hatóság, ezért eddig nem is változtattak semmit a korábbi gyakorlaton. Hat település számára látják el ezt a feladatot, ezért remélik, nem lesznek újabb újítási tervek, és immár véglegesen maradhat Lellén a hatóság.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.