MeH: az informatika már a spájzban van?

Nem sokkal az eredményhirdetés előtt vonták vissza az egyelőre légüres térben működő Kormányzati Személyügyi Központ informatikai rendszerére kiírt közbeszerzési kiírást. A pályázat műszaki tenderkiírása szerint ugyanis előre borítékolni lehetett, hogy kié lesz a nyolcszázmilliós közmegrendelés.

A jelek szerint előre levajazott meccset fújt le félidőnél a kormányzati személyügyért felelős államtitkárság. A Miniszterelnöki Hivatal hatáskörébe tartozó szervezet csütörtökön arra kérte a Közbeszerzések Tanácsát: függessze fel a Központi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) szervezeti és informatikai rendszerére néhány hónapja kiírt közbeszerzési eljárását.

Az államtitkárság vélhetőleg a beérkezett pályázatok láttán döntött így, miután - a Kormányszóvivői Iroda pénteki indoklása szerint - a pályázatban a résztvevő cégek felé előírt követelmények "nem biztosították a jelentkezők objektív és azonos eséllyel történő rangsorolását". Más szóval: eleve borítékolni lehetett, hogy ki lesz a befutó. Úgy tudjuk, az államtitkárság máris új beszerzés kiírását kezdeményezte.

A Kormányszóvivői Iroda közleményének diszkrét bája, hogy a pályázati feltételekben szereplő "pontatlan megfogalmazás" íróit is házon belül kell keresni. Ugyanis mind a projektgazda-megrendelő államtitkárság, mind pedig a lebonyolításba bevont Központi Szolgáltatási Főosztály (KSZF) a MeH hatáskörébe tartozik - csakúgy, mint maga a jelenlegi közmegrendelés tárgya, a KSZK. Az államtitkárság még áprilisban hirdette meg a közbeszerzést, amelyet részben uniós forrásból, az Államreform Operatív Programból (ÁROP) finanszíroznak. Szetey Gábor, az ügyben illetékes államtitkár áprilisi nyilatkozataiban 800 millió forintra tette az informatikai projekt büdzséjét, amelynek a veleje a közigazgatásban dolgozók személyi, teljesítményértékelési, javadalmazási és képzési adatainak, valamint szabadság-nyilvántartásának az egységesítése.

Bár a Közbeszerzések Tanácsánál pénteken még nem tudtak arról, hogy a MeH-től hivatalos értesítés jött volna a pályázat felfüggesztéséről, a pályázattal kapcsolatos sietséget jelzi, hogy csütörtökön már megérkezett a tanácshoz egy újabb, a korábbi pályázattal szóról szóra megegyező kiírás. Ez vélhetőleg a hét vége felé jelenik meg a Közbeszerzési Értesítőben. A sietős lépéseket - az áprilisi közbeszerzést is már eleve gyorsított tárgyalásos formában írták ki - az igencsak szűkre szabott határidő indokolja. A köztisztviselői teljesítményértékelés és jutalmazás szabályaival és ezek bevezetésének ütemezésével kapcsolatos kormányrendelet szerint ugyanis a központi közigazgatásban dolgozók számára a teljesítményértékelő, ösztönző rendszer bevezetése legkésőbb júliusban esedékes, a teljes köztisztviselői állomány esetében pedig 2008 januárjában.

Különösen a júliusi határidő jelenthet erőltetett menetet, hiszen mindössze egy kurta hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy egybekovácsolják a központi közigazgatás adatbázisait, vagyis a tizenegy minisztérium és a MeH-en belül működő, körülbelül tíz személyügyi nyilvántartó rendszert.

Kérdés, hogy az uniótól származó összeg felhasználásának mi a határideje, nem esik-e el az ország tőle, ha kiszaladunk a rendelet adta határidőből.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.