Az amerikai magyarok meghívták Sólyom Lászlót

Amerikai magyarok arra ösztönzik Sólyom László köztársasági elnököt, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősítése és a vízumügy megoldásának előmozdítása érdekében utazzon az Egyesült Államokba - közölte az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) vasárnap.

A HAC véleménye szerint Sólyom László látogatása "erősítené a kétoldalú kapcsolatokat és segítené azokat az erőfeszítéseket, amelyek annak elérését célozzák, hogy Magyarország és a többi új EU-tag számára kedvező döntés szülessen a vízumkérdésről szóló, jelenleg vita tárgyát képező törvényalkotási folyamatban".

Maximilian Telekit, az amerikai magyarok legnagyobb szervezete, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnökét, valamint Andrea Lauer Rice alelnököt a héten fogadta a magyar államfő Budapesten.

A HAC közleménye szerint Sólyom László arra kérte az amerikai magyarság képviselőit, hogy közvetítsék meggyőződését: "az amerikai magyarok szerves részét képezik a magyar nemzetnek, amely határokat nem ismerő gazdag kulturális örökséggel rendelkezik".

"A Magyarország határain túl élő minden magyar, beleértve az Egyesült Államokban élőket, része a kulturális magyar nemzetnek, és része Magyarországnak" - idézte Sólyom Lászlót a HAC.

Simonyi András washingtoni nagykövet az MTI-nek azt mondta: minden magas szintű érintkezést fontosnak és hasznosnak tart, "természetesen pozitív dolog lenne, ha a magyar államfő az Egyesült Államokba látogatna".

A nagykövet szerint Sólyom utazása egyfelől üzenet lenne arról, hogy a magyar államfő fontosnak tartja a magyar-amerikai kapcsolatokat, másfelől néhány ügyet, például a vízumkérdést segíthetne előmozdítani. Mint megjegyezte, több amerikai magyar szervezet már tavaly szerette volna, hogy az államfő az 1956-os ünnepségekre az Egyesült Államokba látogasson.

A vízumkérdés ma már "komolyan napirenden van" a washingtoni kongresszusban, "a magyar-amerikai kapcsolatokban ez egy folyamatosan napirenden tartott téma". Minden eszközt be kell vetni annak megmagyarázása végett, hogy miért fontos Magyarországnak a vízummentesség, és "ezt a feladatot Sólyom László nyilván jól el tudja látni" - mondta a nagykövet.

Simonyi András szerint az Amerikai Magyar Koalíció a legbefolyásosabb magyar ernyőszervezet, amely nagyon aktív Magyarország általános imázsának erősítésében és a vízumkérdés megoldásában.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.