Pokolfajzat Etyeken

Ma kezdődnek a Hellboy 2 című amerikai produkció forgatási munkálatai az etyeki Korda Stúdióban. A magyarul Pokolfajzatként megismert látványos mozis fantasy második részének elkészítését a mexikói Guillermo Del Toro dirigálja.

- A huszonegyedik században az emberi szellem szabadságának egyik utolsó lehetősége a fantasy. A moziban mindenképp - jelenti ki a szinte csak ebben a műfajban utazó mexikói filmrendező, Guillermo Del Toro, aki legutóbb A faun labirintusával hívta fel magára a figyelmet. - Ebben a materialista, állítólag pragmatikus világban fantáziánk igencsak röghöz kötött, nincs mese: felesleges és értéktelen dolgokban kezdtünk el hinni: a bőrszínben, a nemzetiségben, a szélesvásznú tévében és a menő kocsiban.

Del Toro világa - így a Hellboy is - a mese mellett számos horrorelemet tartalmaz. Szerinte a horror az egyetlen tiszta mozis műfaj. Már csak ebben fogadható el és engedhető meg a semmihez sem hasonlítható atmoszférateremtés, egy önálló világ létrehozása: azaz végül is a színtiszta mese. Ebbe minden belefér, amit a fantázia megenged. Az akcióműfajnál szigorúan csak a stílusjegyek és a klisék között lehet mozogni, ez pedig nagyon kicsi tér. Állítja: éppen ezért nem fog ilyet rendezni soha. A rendező szerint Hollywood manapság a hírműsorokban látott sokkoló képsorokat igyekszik felülmúlni. Az elegancia, a romantika ma már klasszikus vonás, de ha lehetősége van rá, ő minél többet használ ezekből a filmjeiben. Sőt szerinte a szépség és a horror két elválaszthatatlan elem, együtt van bennük igazi erő. Ha egy moziban csak mészárolnak, mint a Fűrész-szériában, vagy látványosan enyelegnek, mint egy Zefirelli-moziban, az túlságosan egyoldalú.

Arra pedig, hogy miért Etyeket választotta legújabb filmje egyébként éppen ma kezdődő forgatási helyszínéül, azt mondja: amikor a lehetséges helyszíneket keresték a Hellboy 2-höz, kezébe került a Korda Stúdió ajánlata is. Eszébe jutott egy magyar film, amit gyerekkorában látott, és nagyon elvarázsolta. Ez pedig Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotása volt. Eldöntötte, ha teheti, Magyarországra hozza a produkciót. Azt már korábban is tudta, hogy a magyar szakemberek értik a dolgukat. Bízott abban, hogy a Korda Stúdió is mielőbb felépül (egyik részét egyébként a tervezettnél korábban fejezték be), s a döntését végül nem bánta meg. Elárulja azt is: három hónapja készíti elő a produkciót Etyeken, és már megtanult ötven magyar szót, amit különben sosem fog használni. Hogy melyek ezek a szavak? - Mi tagadás, kissé illetlenek - mondja mosolyogva. - De ha valakinek van fantáziája, könnyen rájöhet...

A Hellboy 2 kapcsán nem Guillermo Del Toro az egyetlen, aki hazánkra irányítja a világ figyelmét. A film egyik szereplője, Doug Jones internetes naplót, azaz blogot indított budapesti tartózkodása alatt. Ebben egyebek mellett leírja élményeit az egyik belvárosi hotellel kapcsolatban, és elmondja azt is, hogy a gyorséttermeket favorizálja. A blog olvasói megtudhatják: némi szerencsével nyakon csíphetik őt a Blaha Lujza térhez közeli Burger Kingben.

A mexikói rendezõ nem bánta meg, hogy Etyeket választotta
A mexikói rendezõ nem bánta meg, hogy Etyeket választotta
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.