Harminc év börtönt is kaphat az ENSZ egykori vezető tisztviselője

Bűnösnek találták az ENSZ egy volt vezető beosztású tisztviselőjét csalás és korrupció miatt, az illető akár 30 évi börtönbüntetést kaphat. A világszervezet tekintélyét tavaly novemberben rázta meg, hogy letartóztattak egy beszerzési ügyekért felelős osztályvezetőt.

Az 57 éves Szandzsaja Bahel ellen azért emeltek vádat, mert 100 millió dollárnyi szerződést juttatott olyan cégeknek, amelyek készpénzt és két manhattani luxuslakást adtak neki olcsón cserébe "közreműködéséért".

A megvesztegetési ügy nyomán a libériai, kongói és koszovói békefenntartó ENSZ-missziókra is árnyék vetülhet, egy belső vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy a szerződést elnyerő cégek az alkalmazottak fizetését lefaragva a saját zsebüket tömték.

Az indiai származású hivatalnok - aki őrizetbe vétele után tagadta bűnösségét - korábbi lapjelentés szerint egyebek között az indiai kormány tulajdonában lévő TCIL vállalatnak juttatott ENSZ-megrendeléseket rádiókommunikációs berendezések, számítógépek és laptopok vásárlására.

Az iraki olajat élelmiszerért nevű és több más program visszaéléseit felidéző konzervatív The Wall Street Journal korábban azt írta: az ENSZ tekintélye minden korábbinál mélyebbre süllyedt.

A pénteki The New York Times értesülése szerint Bahel bűnössége egyértelműen bebizonyosodott. Az érintett vállalatokat tulajdonló család egy tagja, Nishan Kohli a manhattani bíróságon elmondta, hogy megvesztegették a tisztviselőt, aki számtalan belső információt adott ki folyamatban levő pályázatokról. Bahel állítólag 12 szerződés megnyeréséhez "segítette hozzá" egy Miamiban élő szintén indiai származású üzletember barátját, akivel az 1980-es években Washingtonban ismerkedett össze. Bahel útmutatással látta el barátját arra vonatkozóan, hogyan nyerheti meg a pályázatokat, és időnként a cég levelezését is bonyolította a világszervezettel. Bahel külön mobiltelefont kapott, hogy a Kohli-érdekeltségekkel folytatott beszélgetéseit ne hivatali vonalakon folytassa. Az osztályvezetőt eleinte apróbb figyelmességekkel jutalmazták, laptopot, repülőjegyeket kapott, később azonban óriási engedménnyel adtak bérbe neki két manhattani luxusapartmant, amelyeket aztán jóval a piaci ár alatt meg is vehetett.

 

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.