Döntöttek a Horváth Ágnes elleni feljelentésről - de hogyan?

Döntött az ügyészség az egészségügyi miniszter ellen tett feljelentés ügyében - mondta el az MTI érdeklődésére pénteken a Fővárosi Főügyészség szóvivője, aki arra hivatkozva nem árult el részleteket, hogy a döntésről elsőként a feljelentőt tájékoztatják.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter ellen az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke, Cser Ágnes tett feljelentést. A legfőbb ügyésznek címzett beadványt a Legfőbb Ügyészség megküldte az illetékes ügyészségnek és a Budapesti Nyomozó Ügyészség bírálta el azt.

Cser Ágnes pontosan két hete jelentette be, hogy feljelentést tesz Horváth Ágnes ellen. Akkori sajtótájékoztatóján a szakszervezeti elnök arról számolt be: elfogadhatatlannak tartja, hogy az egészségügyi miniszter az Országgyűlés és a nyilvánosság előtt olyan kijelentéseket tegyen, hogy Magyarországon a betegek ötödét félrekezelik, ezért halálukat orvosok és egészségügyi dolgozók okozzák. Felidézte: a miniszter arról is beszélt, hogy a biztosítók olyan kórházakban nem vásárolnak majd szolgáltatást betegeiknek, ahol "potenciálisan megölik" a pácienseket.

Cser Ágnes valótlannak nevezte a miniszter kijelentéseit és bejelentette: a feljelentésben több bűncselekmény elkövetésével is vádolják az egészségügyi minisztert - mondta el Cser Ágnes. Az egyik a hamis vád, miután olyat állít az ágazat munkavállalóiról, hogy a betegek negyedét félrekezelik. Ezen kívül a rágalmazás minősített esetét róják fel számára, mert nagy nyilvánosság előtt "legyilkosozza" azokat az embereket, akik a kórházakban dolgoznak.

Az EDDSZ elnöke szerint hamis statisztikai adatszolgáltatás vétségét is elkövette a miniszter, mivel az a szakmai elemzés amire hivatkozott, nem a Magyarországon kezelt összes betegre vonatkozik, hanem csak töredékükre. Az egészségügyi miniszter egy korábbi sajtótájékoztatón a feljelentéssel kapcsolatban azt mondta: azt hozták nyilvánosságra, hogy a kórházak jelentése szerint a boncolásoknál kiderült: az elhunytak 22,6 százalékánál eltérés mutatkozik a diagnóziskori és a boncoláskori lelet között.

Horváth Ágnes hozzátette: ez az arány a romló tendenciát mutatja. Úgy vélte, ezzel kapcsolatban inkább arról kellene beszélni, hogy ezen miként lehetne javítani. "Természetesen állok az ügyészségi vizsgálat elébe" - fogalmazott akkor a miniszter.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.