A Nobel-díjas Yunus szerint nem segítség a G8-ak adománya Afrikának

A milliárdos csomagterv, amit a G8 csúcstalálkozón fogadtak el az AIDS, a malária és a tbc elleni küzdelem céljaira, csupán tüneti kezelést jelent a bajokra - vélekedett a Nobel-békedíjas Muhammed Yunus.

Yunus, aki a mikrohiteleket kínáló Grameen Bank bangladesi alapítójaként szerzett érdemeiért kapta 2006-ban a magas kitüntetést, pénteken a német evangélikus egyházi találkozón Kölnben azt mondta: valójában azt kellene célul kitűzni, hogy jó egészségügyi rendszert hozzanak létre a fejlődő országokban, és harcba szálljanak az ottani szegénységgel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a segélypénzek gyakran eltűnnek a szegény országok kormánygépezetének útvesztőiben. Hazájában, Bangladesben például - tette hozzá - hiába felelős a kormány az egészségügyért, a pénz egyszerűen nem jut el rendeltetési helyére, mert a kormány korrupt.

A G8 csoport államai pénteken 60 milliárd dollárt ajánlottak fel Afrika országainak javára a legszélesebb tömegeket érintő betegségek (köztük az AIDS, a malária és a tbc) visszaszorítása céljából. Az összeg felét az Egyesült Államok adja.

(MTI)

Muhammed Junusz
Muhammed Junusz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.