Mikrocsipes EU-művészek, kultúrvízummal

Az Európai Parlament elfogadta a művészek társadalmi helyzetének javítását szolgáló javaslatokat. Ezek a művészek szabad mozgását könnyítik, s fokozzák egészségügyi és társadalmi biztonságukat.

A művészek kultúra-fejlesztő szerepét senki nem vitatja, ám szociális helyzetük, munkanélküli ellátásuk és nyugdíjrendszerük jelentősen eltér az unió egyes tagállamaiban. Előfordul, hogy egy operaénekes az egyik tagállamban munkavállalónak számít, míg máshol önálló vállalkozónak minősül, eltérő adó- és szociális szabályrendszerekkel, ami megnehezítheti az unió országaiban történő munkavállalást.

A művészek társadalmi helyzetéről szóló jelentés szerzője, Claire Gibault francia europarlamenti képviselő jelentős győzelemnek tekinti a javaslatok elfogadását.

- Művészvízumra van szükség, mert a művészek gyakran csak rövid időt töltenek egy országban - fejtette ki. A jelentés témafelelőse, Hegyi Gyula a brüsszeli vita során kiemelte: a művészek számára kulcsfontosságú egy olyan gyakorlati útmutató összeállítása, amely információt ad az egyes tagállamokban létező szociális ellátásokról. Azt is szorgalmazta, hogy a próbaidőszak mindenütt számítson bele a fizetett munkaidőbe.

A jelentés egy európai jegyzék létrehozását javasolja, valamint mindennemű szakmai adatot tartalmazó, mikrocsippel ellátott, kísérleti európai társadalombiztosítási kártyarendszer kialakítását a művészek számára.

Hegyi Gyula emlékeztetett arra, hogy az új tagállamokból származók, köztük a művészek szabad munkavállalása még mindig akadályokba ütközik. Biztosítnani kell az unión belüli szabad munkavállalást minden uniós polgár számára, legyen kőműves vagy operaénekes, villamosmérnök vagy színész.

(euractiv.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.