A barométer esőre áll - sőt, bukásra

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elvetette azt a javaslatot, amely engedélyezte volna a hagyományos barométerek használatát és gyártását azt követően is, hogy a tervezett higanytilalom életbe lép az EU-ban.

A parlamentnek és a tagállamok minisztereinek is jóvá kell még hagyniuk azt a higanytilalmi tervezetet, amely fokozatosan kitiltaná a higany alapú mérőműszereket. Módosító javaslatként a parlament tavaly novemberben elfogadta azt a kitételt, miszerint a barométerek gyártását továbbra is engedélyeznék, ám a tagországok nem támogatták.

A "barométermentő" módosítást Martin Callanan brit konzervatív képviselő fogalmazta meg, aki szerint a higany alapú mérőműszereket gyártó vállalatok kényszerű bezárása miatt többezer barométertulajdonos többé nem javíttathatja meg műszerét. Javaslata immár esélytelen.

Linda McAvan brit munkáspárti képviselő örül a tilalomnak: "Kutatások igazolják, hogy a higany kis adagban is roppant káros az egészségre. Ha még a környezetvédelmi problémákat közismerten nem feltétlen prioritásként kezelő amerikai államok is higanytilalmat vezetnek be, nem látom okát annak, hogy az EU-ban továbbra is engedélyezzük ilyen termékek gyártását."

A törvény jóváhagyása után a termelőknek két év áll rendelkezésére ahhoz, hogy alternatív megoldásokra térjenek át. A tilalom életbe lépése után sem lesz törvényellenes egy régi higanyalapú barométer birtoklása.

euractiv.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.