Száműzné a ciánt a román bányákból

Örülhetnek, jubilálhatnak a romániai zöldszervezetek: miután a szenátus elfogadta a ciánvegyületeknek a romániai bányászatból való kitiltását előíró jogszabályt, a bukaresti kormány is úgy döntött, hogy támogatja a törvényt.

A törvénytervezetet Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor, a román szenátus jogügyi bizottságának elnöke dolgozta ki, aki felkérte a szenátusi frakciókat is támogatására. Meglepő módon a Nagy-Románia Pártén kívül valamennyi frakció visszalépett, így Eckstein-Kovácsé mellé a tervezetre csak Gheorghe Funar szenátor aláírása került. Ketten nyújtották be tehát a hatályos bányatörvényt módosító tervezetet, amely kimondaná: az arany- és az ezüstbányászat és -feldolgozás valamennyi fázisában tilos a ciánvegyületeken alapuló technológia használata.

A kormány május 2-án küldte el a szenátusnak véleményezését a tervezetről. A Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök által aláírt dokumentumban a kormányfő közölte: nem támogatja a kezdeményezést. Az átiratban a kormányfő kifejtette ugyanakkor, hogy a tervezet elfogadása ellentétes lenne a hatályos európai normákkal, amelyek szigorú feltételek mellett, de engedélyezik a ciánvegyületek használatát, és ilyen technológiákat Olaszországban és Spanyolországban is alkalmaznak. Másik ellenvetése a kormányfőnek az volt, hogy a módosítás nyomán Romániát kártérítésért beperelhetnék olyan külföldi cégek, amelyek korábban szereztek kutatási-kitermelési konceszsziókat, és amelyek kezdettől fogva a ciános technológiákra építették projektjeiket.

Miután a múlt héten a szenátus Eckstein-Kovács tervezetét nagy többséggel elfogadta, csütörtökön a kormány is revideálta álláspontját. Korodi Attila RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter javaslatára a kabinet úgy döntött, hogy támogatja a tervezetet, amelyet a képviselőháznak is el kell még fogadnia. A félreértések elkerülése végett Korodi leszögezte: a ciánvegyületek alkalmazásának tiltása valamennyi bányavállalatot érinti, így a verespataki projektben érdekelt kanadai Gabriel Resources cégre is vonatkozik majd. A miniszter ötéves átmeneti időszakot kért azon bányacégeknek, amelyek jelenleg is ciántechnológiával dolgoznak. Ilyen vállalat a volt nagybányai Transgold, a tiszai ciánszennyezés okozója, de hasonló technológiával dolgoznak a régi verespataki bányákban és a Bihar megyei Rézbányán is.

A ciánvegyületet a verespataki aranybányából is kitiltják
A ciánvegyületet a verespataki aranybányából is kitiltják
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.