Órák közti szünetben mozizik a mobilgeneráció

Ami a "hagyományos" televízión a képernyő sarkában, kis színes karikában feltüntetett korhatár, az a sokkal individuálisabb mobiltelevíziózásban (és általában a mobil tartalomszolgáltatásban) a digitális gyerekzár - legalábbis az alkalmazást elsőként bevezető hazai telefoncég szerint.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai alapján tízmillió fölé nőtt mára a három magyarországi mobiltelefon-szolgáltató előfizetőinek száma. Hazánkban így száz lakosra most 99,9 mobil jut, gyakorlatilag mindenkinek van mobiltelefon-előfizetése, így az sem kétséges, hogy az iskoláskorú fiatal korosztály mobilhasználó. Márpedig a hozzáférhető tartalmak - illetve az ezeket az éterbe töltő tartalomszolgáltatók - erről a tényről láthatóan nem vesznek tudomást.

Igaz, egyelőre megfontolandó kérdés, kell-e ezeknek a fiataloknak - leginkább a 15 éven aluliaknak - olyan telefon, amelyen a különféle tartalmak elérhetők. Mindenesetre biztosan használják: szolgáltatók adatai szerint a tartalomletöltések intenzitása kísérteties pontossággal követi az óraközi szünetek ritmusát. A szülői döntésekbe nehéz beleszólni, márpedig az apák-anyák pedig általában fizetik a gyerek trendkövető kívánságait.

Ahogy az interneten, úgy nyilván a mobiltelefonon is nagy a "korhatáros" tartalmak - erotikus oldalak, erőszakos játékok és videók, szerencsejátékok és más emeltdíjas szolgáltatások - vonzereje a fiatalokra, a hozzáférés "puhább" - jelszavas, regisztrációs stb. - korlátjai pedig a korosztály technikai tudásának ismeretében nem jelentenek igazi akadályt. A Vodafone az ebből adódó problémák kiiktatására és a biztonságos mobiltelefon-használat érdekében találta ki a különdíjmentes gyermekzár szolgáltatást, amely külföldi tapasztalatok szerint segít megóvni a gyerekeket a nem nekik szóló tartalmaktól.

A gyermekzárat interneten, mobiltelefonon, a márkaboltokban és az ügyfélszolgálaton keresztül is meg lehet rendelni. Az aktiválás után a nem javasolt tartalmak egyszerűen nem jelennek meg többé a telefon képernyőjén, és az emeltdíjas szolgáltatásokat is letiltja a készülék. A szolgáltatást lemondani kizárólag az ügyfélbiztonsági kóddal védett csatornákon lehet. Ha erre a kódra a szülő jól vigyáz, akkor nincs mód a zár "önkényes" feloldására. A telefoncég honlapján, illetve a bevezetés idejére elkészült tájékoztató kiadványban segítenek a szülőknek abban, hogy hogyan tanítsák meg a gyermekeiket a mobiltelefon biztonságos használatára. (M. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.