Kende Péter szerint Martonyi János még 1990-ben is "élő hálózat volt"

Ismét Martonyi János ügynökmúltjáról írt Kende Péter az Élet és Irodalomban. Az "Egy polgár vallomásai II." címmel közölt cikk szerint a Fidesz-kormány volt külügyminisztere nem csupán 1968-69-ben, de 1979-ben, 1983-ban, 1986-ban és - "Magasdi" fedőnéven - a rendszerváltás idején, 1989-ben és 1990-ben is kapcsolatban állt az állambiztonsági szervekkel.

Kende Péter első írása Martonyi Jánosról áprilisban jelent meg az ÉS-ben. Kende akkor azt állította, hogy egy munkadossziéban adatokat talált Martonyiról, s miután a volt külügyminiszter életrajzi adatait egybevetette a fedőnevek alatt talált jelentésekkel, azt a konklúziót vonta le, hogy a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke együttműködött az állambiztonsági szolgálattal.

"Úti jelentéseket adtam, ezekkel nem ártottam senkinek" - reagált az ügynökvádra Martonyi János.

A most megjelent cikkben Kende Péter egy másik munkadosszié alapján - amelynek szolgálati jelzése M-2 - arról ír, hogy Martonyi Jánost 1989 augusztusában is "élő hálózatként" kezelte "a cég". A nyilvántartás mágnesszalagjának nyomtatott változatában az olvasható: Martonyi János - "Minősítése: 04 ÉLŐ HÁLÓZAT; Bekerülési dátuma: 1989. 08. 03." Miért, hogyan? Milyen munkát végzett? - kérdezi Kende, hozzátéve, hogy ezt mindaddig nem fogjuk megtudni, amíg teljes egészében föl nem szabadítják az állambiztonsági iratokat, hiszen aki információk megszerzésével próbálkozik, az felsül, vagy pusztán elméleti levezetésekre szorul. Mindenesetre Kende Péter azt valószínűsíti, hogy Martonyi János 1990. február 15-e után is "élő hálózat volt", hiszen a dokumentumait az Információs Hivatal, a hírszerzés csak erre tekintettel kezelheti még ma is zároltan.

Martonyi János szerint egyetlen szó sem igaz Kende Péter állításaiból, az 1960-as évekbeli szegedi beszámolókon kívül egyetlen jelentést sem adott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.