Támogatott beruházások az Észak-Alföldön

A regionális fejlesztési tanács döntött arról, hogy melyek azok a nagyberuházások Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amelyek fontosságukra való tekintettel nem pályázat útján, hanem úgynevezett kiemelt projektként részesülnek az Észak-alföldi Operatív Program uniós forrásaiból.

Gazda László, a regionális fejlesztési tanács elnöke, MSZP-s parlamenti képviselő elmondta: a testület a gazdaságfejlesztési és a turisztikai célú elképzeléseket vonta be a kiemelt projektek körébe, amelyeknek a támogatására összesen több mint 33 milliárd forintot fordítanak a rendelkezésre álló több mint 300 milliárd forintból. A kiemelt beruházások listáját a tanács eljuttatja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, ahol értékelik és előminősítik a beruházásokat - ezután kerül az anyag a kormány elé, amely ősszel dönt a támogatásról.

Gadus István, a regionális tanács SZDSZ-es társelnöke a támogatandó beruházásokról elmondta: Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy szolnoki vállalkozási centrumot és egy jászberényi tudásközpontot finanszíroznak csaknem ötmilliárd forinttal, a térség komplex turisztikai fejlesztésére 4,5 milliárdot szánnak. Hajdú-Biharban a Debreceni Egyetem tervezett beruházásait, valamint a debreceni nemzetközi repülőtér melletti business park kialakítását támogatják összesen 5,2 milliárd forinttal, míg hortobágyi, hajdúszoboszlói és balmazújvárosi turisztikai fejlesztésekre 6,6 milliárd forint támogatást adnak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a kiemelt projektek közé került egy, a különleges gazdasági övezetnek számító záhonyi térségben tervezett beruházás, az 1,2 milliárd forint támogatást igénylő ipari-logisztikai terület létrehozása. Szabolcsban a tanács összesen 8,2 milliárd forint támogatást szán nyolc turisztikai beruházásra, amelyek közül a legnagyobb összeget, 2,2 milliárd forintot a tiszadobi Andrássy-kastély hasznosítására kívánnak fordítani.

A kiemelt beruházásoknak legkésőbb 2010 végére kell megvalósulniuk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.