Nyilas vezető volt a hódmezővásárhelyi képviselő apja

A Nyilaskeresztes Párt helyi szervezetének egyik vezetője volt Havránek Ferenc hódmezővásárhelyi szocialista önkormányzati képviselő édesapja - közölte a város fideszes polgármestere. Az érintett elismerte a tényt, ám ízléstelenek tartja az ügy nyilvánosságra kerülését.

"Egy olyan dokumentum látott napvilágot, amely azt bizonyítja, hogy egyik képviselőtársunk, a Magyar Szocialista Párt listáján mandátumot nyert Havránek Ferenc édesapja, és egy másik, még nem ismertetett dokumentum szerint testvére is a Nyilaskeresztes Párt tagja, sőt édesapja a helyi vezetőség tagja volt" - mondta Lázár János. A politikus közölte, holokauszttúlélőktől kapta a dokumentumot, melyet a város levéltárában is hitelesítettek.

Lázár János kifejtette, nem törhet pálcát képviselőtársa és családja fölött, csupán annyit kért a politikustól, kövesse meg a város zsidóságát, akik közül ezer embert deportáltak, hatszázan pedig életüket vesztették. A polgármester számon kérte azt is, hogy miért hallgatott édesapjának nyilas pártvezetői múltjáról Havránek Ferenc tizenhét éven át, mióta csak a város közéletének aktív szereplője.

"A fiúk nem felelnek apjuk tetteiért. Havránek Ferenc édesapja tevékenységének köszönhetően megszületett, és neki is gyerekei, unokái születtek. Édesapja és elvbarátai tevékenységének köszönhetően azonban nagyon sok zsidó nem született meg a második világháború alatt, nem születtek gyerekeik, unokáik, mert odamaradtak a koncentrációs táborokban" - fogalmazott a politikus.Havránek Ferenc a Magyar Szocialista Párt és a Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség közös listáján szerzett önkormányzati képviselői mandátumot, s egyben a Munkáspárt 2006 városi elnöke. A politikus a távirati irodával közölte, édesapja az ő születése előtt másfél évvel volt tagja a Nyilaskeresztes Pártnak. Vele erről, s másról sem beszélhetett, mert négyéves volt, amikor meghalt az édesapja.

"Nem tudom, mi köze lehet egy mínusz egyéves gyereknek apja politikai nézeteihez" - mondta az önkormányzati képviselő. Édesapja ellen nem született bírósági ítélet, nyolc hónapra internálták, az igazoló bizottság pedig deklarálta, nem tett olyat, amit büntetni rendelt volna a törvény. A képviselő tudatta, apja politikai tevékenységének hátrányait egészen a hatvanas évek konszolidációjáig megszenvedte. "Úgy érzem, ízléstelen dolog volt ezzel előhozakodni" - mondta a képviselő, aki úgy véli, a városi közgyűlésben végzett ellenzéki politizálásának következménye a történtek nyilvánosságra kerülése. "Hatvankét éves leszek, van saját életutam, el lehet azzal számoltatni" - tette hozzá.

A bemutatott dokumentumot a Földbirtokrendező tanács állította ki. Az 1945 augusztusában kelt határozat arról dönt, hogy elkobozzák azon személyek földbirtokát, akik 1941-et követően bizonyos szervezetek - köztük a Nyilaskeresztes Párt és a Hungarista mozgalom - helyi vezetői, illetve azok helyettesei voltak. A dokumentumban mások mellett szerepel Havránek Lajos nevei is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.