Riist törölték a Tour győzteseinek listájáról

A Tour de France kerékpáros körverseny szervezői törölték a győztesek listájáról a dán Bjärne Riist, aki a múlt hónapban beismerte: doppingolással diadalmaskodott 1996-ban.

"Töröltük a listáról. Már nem tarthatja magát Tour-győztesnek" - mondta Philippe Sudres, a viadal szóvivője.

A hivatalos törlést a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) kell megejtenie. Az UCI az ominózus Riis-bejelentés után közölte: az ex-versenyző akkor cselekedne helyesen, ha visszaküldené a győztesnek járó sárga trikót.

A Tour 104 éves történetében Riis az első, akit megfosztanak a bajnoki címétől. A tavalyi nyertes amerikai Floyd Landis ügye még nincs lezárva: őt is doppingoláson érték, és ha bűnösnek találják, tőle is elvehetik a győzelmet. Az idei viadal július 7-én rajtol Londonból.

Eredményes doppingrazzia a Quick Step-nél

A belga rendőrség eredményes doppingrazziát tartott a Quickstep-Innergetic profi kerékpárcsapatnál. A negyven nyomozó tucatnyi lakást kutatott át, amelyek az olimpiai és világbajnok Paolo Bettinit - és korábban Bodrogi Lászlót is - foglalkoztató istálló versenyzőinek, illetve alkalmazottainak a tulajdonában vannak.

A vizsgálat során tiltott teljesítményfokozó szereket foglaltak le, amelyek kapcsán eddig 13 személyt hallgattak ki, neveket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

A Quickstep éppen Párizsba úton lévő főnöke, Patick Lefevre nem tudott semmit az akcióról, míg Wilfried Peeters sportigazgató csak annyit nyilatkozott: nincsenek közelebbi információi, de mindenki őrizze meg a nyugalmát. A versenyzők közül a holland Addy Engels és Bram Tankink máris bejelentette, hogy nem érintettek a razziában és az ügyben sem.

Frank Vandenbroucke öngyilkossági kísérlete

Megpróbált végezni magával Frank Vandenbroucke belga profi kerékpáros, akit súlyos állapotban szállítottak be egy milánói kórházba. Az orvosok egyelőre nem árultak el részleteket a 32 éves versenyző életkilátásairól.

Az Acqua e Sapone csapatot erősítő Vandenbroucke 1994-es bemutatkozása óta 51 futamgyőzelmet aratott, 1996-ban megnyerte az osztrák körversenyt is. Az utóbbi években depresszióval küszködött, egy 2002-es razzia során pedig EPO-t, tesztoszteront, morfiumot és növekedési hormont találtak nála, így hazája szövetsége 2002  szeptemberében hét hónapra eltiltotta. Akkoriban azzal védekezett, hogy a készítményeket a kutyájának szánta.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.