Tűzhalál egy budapesti tízemeletes házban

Egy ember meghalt, tizenheten füstmérgezést szenvedtek, amikor a főváros XV. kerületében csütörtök délután kigyulladt egy tízemeletes panelépület felső három szintje. Az önkormányzat szükséglakásokat biztosít.

Harminc embert mentettek ki a tűzoltók az ablakokon és a tetőn keresztül, a mentők tíz embert szállítottak füstmérgezéssel kórházba. Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője az elmondta: a tűz a lakóház hatodik emeletének egyik lakásában keletkezett, majd további három emelet égett ki szintenként három-három lakással. A tűzoltók ötös, a legmagasabb fokozatú riasztással vonultak a helyszínre.

A szóvivő tájékoztatása szerint a hatodik emelet egyik erkélyén egy nő életét vesztette. Az oltást befejezték, már az

épület átszellőztetésén dolgoznak. A legmagasabb, ötös kiemelt riasztással vonultak a helyszínre, 120 tűzoltó dolgozott az épület oltásán és az emberek kimentésén. Munkájukat nehezítette, hogy a lakásokban csak légzőkészülékekkel tudtak dolgozni. Az épület ablakain azt látni, hogy a lakások teljesen kiégtek, a tízemeletes panelépület legalsó szintjét is átáztatta az oltáshoz használt víz.

Győrfi Pál, a mentősök szóvivője elmondta: egy ember halt meg, de még nem tudni, hány sérült lehet. A füstmérgezettek többségét az Erzsébet kórházba szállították.

A tűz a Páskom park 35. számú lakóépületben keletkezett. A 10 emeletes, három lépcsőházas házat a rendőrség lezárta. A helyszínen több, az épületből kimenekült ember elmondta, hogy a tűz egy lakásban keletkezett. A lángok onnan gyorsan tovább terjedtek.

A lakótelep több száz méteres körzetében lehetett érezni a füstöt. Két szemtanú szerint egy hatodik emeleti lakás erkélyéről egy idős nő segítségért kiáltott, majd nemsokára kicsaptak a lángok a lakásból. A nő haja és háta lángra lobbant, a tűzoltók kiérkezése előtt pedig összeesett az erkélyen. A szemtanúk elmondták azt is, hogy a tűzoltók 15 perc alatt érkeztek a helyszínre, de az egyik daruskocsi nem működött. Volt aki azt állította, hogy a tűzoltók először rossz címre mentek.

Elhelyezik a rászorulókat

Gyurcsánszky János, a XV. kerület alpolgármestere elmondta, hogy a tűzeset miatt 80-120 lakást kell megvizsgálni a statikusnak. Összesen két lépcsőházról van szó. A villanyt ki kell kötni és víz sincs. Az önkormányzat szükséglakásokat biztosít a rászorulóknak, vagy az önkormányzati lakásokban, vagy a Sport szállóban helyezik el őket.

A főváros is felajánlotta segítségét, egyelőre meg kell várni, hogy mindenki hazaérjen, és csak utána tudják felmérni, hány ember szorul rá a szükséglakásokra. Miután mindenki hazatért, lakossági fórumot tartanak. Az alpolgármester elmondta, több ajtót fel kellett feszíteni, mert sokan nem tartózkodtak otthon.

Demszky Gábor a XV. kerületi paneltűznél tett látogatása során kijelentette: "a tűzoltók profi munkát végeztek, szakszerűen látták el feladatukat és mentették az embereket". Hozzátette, a tűzvizsgáló eddigi megállapítása szerint a tűz a hatodik emelet egyik lakásában konyhájában, kávéfőzés közben keletkezett, a  lakásban tartózkodó középkorú nő a tűzben életét vesztette.

A főpolgármester közölte, hogy azokat a családokat, akik azt igénylik, a XV. kerület közösségi házában, illetve a Ferihegyi bázison tudják elszállásolni, de "mindenkiről gondoskodnak". Közlése szerint több lakás ajtaját a tűzoltók kénytelenek voltak betörni, éjszakára feltehetően még senki nem térhet vissza otthonába. A rendőrök biztosítani fogják az épület őrzését. A fővárosi önkormányzat pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja a további segítségnyújtás lehetőségét, mivel a lakások többsége magántulajdonban van és feltehetően egy része biztosítással sem rendelkezett.(MTI)

Folyik a panelház oltása
Folyik a panelház oltása
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.