Síugrók kánikulában a Kenyérhegyen

Síugrókkal népesülnek be a kőszegi Kenyérhegy sáncai a júniusi kánikulában. Nem számít a klímaváltozás ott, ahol tavasztól őszig, a műanyaggal borított pályákon hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek e népszerű sportág kedvelői. Ha pedig télen van hó, akkor a határ menti városhoz tartozó Szabó-hegyi pályán gyakorolhatnak.

A Kőszegi Sportegyesület síugró szakosztályának tagjait sokan irígylik ezekben a napokban: ők ugyanis hó nélkül is hódolhatnak kedvenc sportjuknak. Három síugró sáncon gyakorolhatnak e sportág szerelmesei a Kenyérhegyen - tavasztól őszig. A mintegy 170 méter hosszú, 60 méteres szintkülönbségű pályán három sánc van. Ezek közül a harmincméteres sáncot 1964-ben építették. A tíz- és húszméteres sánc pedig az elmúlt két évben készült - mondja Szilágyi János edző, aki Molnár Lászlóval együtt oktatja a „repülés” technikáját.
Hogyan, min siklanak a versenyzők? A három pálya egymás mellett van. Az ugrósáncokra lépcsőn kell felmenni, majd egy „asztalról” kell elugrani. A levegőből egy műanyaggal burkolt területen „landol” az ugrás után földet érő versenyző. Amikor pedig az ugrást követő, körülbelül 100 méternyi csúszás  után a gyepre jut a sportoló, le kell guggolnia, hogy a kevésbé gyors füvön ne essen el.

Sokan irígylik azokat a kőszegi gyerekeket, akik a tiszta, jó levegőn sífelszerelésben baktatnak fel a hegyre, majd nagy sebességgel, síléccel a lábukon, gyakorlott mozdulatokkal ereszkednek a völgybe. Hajszánné Polgár Krisztina öt és féléves Bálint fia két éve ugrott először, s a kisfiú nagyon megszerette ezt a sportot, s hetente háromszor hódol is neki. A 11 éves Mercz Patriknak pedig az a fontos, hogy jól teljesítse az edzői utasításokat: látszik, hogy ő már szerzett némi gyakorlatot, ügyesen siklik, ugrik és ér földet. Az iskolában a matek és - ez aligha lehet véletlen - a testnevelés a kedvenc tantárgya.

Ez a pálya egyedülálló az országban - mondja Táncsics Péter, az egyesület elnöke, akitől megtudjuk: a síugró szakosztálynak negyvenkét tagja van, a tagdíj havonta 300 forint, s a város tavaly 400 ezer forint támogatást nyújtott. Az idén már csak a működtetés költségeit fedezi az önkormányzat, ennek oka pedig a város sokmilliós hiánya. Az elnök úgy véli: ahhoz, hogy a nemzetközi mezőnyben sikeresebbek legyenek a versenyeken, évente legalább egymillió forintra lenne szükségük. Előkészítés alatt van ugyanis egy újabb, 60 méteres sánc megépítése, amit - osztrákokkal közösen - létesítenek. A kőszegi síklub ugyanis évek óta jó kapcsolatban van egy, a magyar határhoz közeli osztrák síklubbal, amelynek tagjaival gyakran együtt versenyeznek külföldön. Ha majd az új sánc elkészül, akkor - Táncsics Péter szerint - versenyzőik sikeresen szerepelhetnek majd nemzetközi versenyeken is.

Közeleg a nyári szünidő, ezért felvetődik a kérdés: azok is igénybe vehetik-e nyáron a kőszegi síugrósáncot, akik nem tagjai az egyesületnek? Mint megtudtuk, erre van lehetőség: előzetes bejelentkezés alapján, egy alkalommal egy kétórás edzésre ingyenesen bárkit szívesen látnak. Ennél tovább tartó sportolásért viszont már fizetni kell.

Nyári síelés Kõszegen
Nyári síelés Kõszegen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.