Pénzt mindenkinek!

Mindenkinek járna fejenként nyolcszáz euró, hogy kielégíthesse alapvető szükségleteit – indítványozta Götz Werner német milliárdos, a DM-üzletlánc tulajdonosa. Szerinte erre a fejlett államoknak futná, hiszen az úgynevezett polgárpénz után nem lenne szükség szociális és munkanélküli segélyezésre, több más jóléti intézkedésre.

A polgárpénz volt az egyik fő témája csütörtök reggel a Kossuth Rádió új reggeli hírműsorának. A 180 perc műsorvezetője, Szénási Sándor szakértőket is faggatott, akik jelezték kételyeiket, de nem utasították el „élből” az ötletet – amely egyébként nem abszolút új. Kérdés persze – sok más mellett -, hogy akkor m venné rá az emberek egy részét arra, hogy tanulni és dolgozni igyekezzen.

Az ötletgazda azzal érvel, hogy voltaképpen mindenki dolgozik, még ha nincs is állása. A gyerek tanul, az anya elvégzi a háztartás munkát, a nagypapa gyermekfelügyeletet lát el – egyszóval sok olyan munkát, amiért a piacon pénz jár. Ezt a pénzt kapják is meg az adófizetőktől, akik nem járnak rosszabbul, hiszen most is ők finanszírozzák a segélyeket.

Az állampolgári jogon járó összeg nyilván országonként jelentősen eltérne, hiszen az alapvető szükségletek kielégítésének ára is eltérő.  A gyerekek esetleg kevesebbet kapnának, mint például az idősek.

A DM-es ötletét milliárdos-társai állítólag viszonylag nyitottan fogadták.  

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.