Rostock: kemény ítéletek vitatott eljárásban

Külföldiek is vannak a szerdán Rostockban gyorsított eljárásban elítélt globkrit tüntetők között. A védők szerint összejátszott a rendőrség és a bíróság.

Mások között két spanyol, egy lengyel és három német fiatalt ítélt hat hónap felfüggesztett, illetve tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre hét gyorsított eljárásban súlyos garázdaság, testi sértés vagy súlyos testi sértés kísérletének elkövetéséért egy rostocki bíróság szerdán. Valamennyien a szombati rostocki tüntetés részvevői voltak. Védőik fellebbeztek.

A Republikánus Ügyvédek nevű polgárjogi szervezet a jungewelt.de helyszíni tudósítása szerint közölte, a vádlottak csak azért egyeztek bele a gyorsított eljárásba, mert a büntetésvégrehajtó intézetekben, ahol őrizetbe vételük óta fogva tartották őket, emberhez méltatlan körülmények uralkodtak, továbbá ígéretet kaptak rá, hogy az eljárás után szabadlábra helyezik őket. 

A védők szerint a vádlottak egy részét a rendőrök brutálisan összeverték, a bírósági eljárás a jogállami normák karikatúrája volt, a bírák összejátszottak a rendőrséggel és az ügyészekkel.

"A (G8-csúcsra tartó) delegációk érkezéséhez igazított gyorsított eljárás elsősorban az elrettentést szolgálja és semmi köze egy tisztességes eljáráshoz. Itt kéz a kézben lép fel az igazságszolgáltatás és a rendőrség” – nyilatkozta német sajtóforrások szerint Christina Klemm, az egyik vádlott védője.

A rendőri brutalitásról és a bírósági eljárások visszásságairól a Republikánus Ügyvédek sajtóértekezletet tartottak, amelyen a G8-TV nevű videoaktivista csoport is forgatott. Filmjük ezen a linken tekinthető meg.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.