A Fehér Házból a börtönbe

Harminc havi szabadságvesztésre és 250 ezer dollár pénzbírságra ítélték Dick Cheney alelnök egykori kabinetfőnökét. I. Lewis "Scooter" Libbyt az esküdtszék még márciusban bűnösnek nyilvánította, az illetékes washingtoni bíró tegnap csak a büntetést határozta meg.

A befolyásos fehér házi tisztviselő egy CIA ügynök nevének kiszivárogtatása nyomán kezdődött vizsgálat során próbálta meg félrevezetni az FBI-t. Ügyvédei fellebbeznek, és megpróbálják húzni az időt. George W. Bush elnök most még aligha gyakorolhat kegyelmet, de mandátumának vége felé valószínűleg ő is követi majd apja, illetve Bill Clinton példáját, akik az utolsó fehér házi napjukon több száz embert mentesítettek a büntetés alól.

Libby védelmében mintegy 130 levél érkezett a bírósághoz. A feladók között volt a "héják" két emblematikus alakja, Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter és John Bolton volt ENSZ-nagykövet. Richard Armitage volt külügyminiszter helyettes írásban is vállalta, hogy politikai okokból ő adta ki a "fedésben dolgozó", azaz titkos feladatot ellátó CIA ügynököt. A nevet végül nyilvánosságra hozó konzervatív újságíró állítása szerint másik forrása Bush elnök legfőbb tanácsadója, Karl Rove volt. Armitage-t és Rove-ot az ügyben nem vonták felelősségre, mint ahogy az sem derült ki, hogy Cheney vagy személyesen Bush rendelte el a kiszivárogtatást. A Fehér Ház az ügynök férjét akarta diszkreditálni, mert a volt diplomata újságcikkben cáfolta az iraki háború előkészítése során használt egyik fő érvet, miszerint az atomprogramon dolgozó Bagdad Nigertől vásárolt volna urániumot.

(Washington)

Libby a bíróságra tart
Libby a bíróságra tart
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.