Tíz hónap börtön egy rostocki randalírozónak

Miközben egy rostocki bíróság gyorsított eljárással tíz hónapi elzárásra ítélte a kikötővárosban szombaton lezajlott tüntetés egyik résztvevőjét, a német pártok kemény fellépést és a terrorellenes kommandó, a híres GSG-9 bevetését szorgalmazzák az erőszakos demonstrálók ellen. Angela Merkel békés tiltakozást kér.

A rostocki bíróság gyorsított eljárásban hozta meg ítéletét, s megfigyelők szerint mind a villámeljárás, mind a kifejezetten súlyos, tíz hónapi börtönt jelentő verdikt egyértelműen az elrettentésről, a példastatuálásról szól.

Az elítélt, aki fellebezhet, 31 éves, büntetlen előéletű, és súlyos testi sértés kísérlete valamint súlyos garázdaság elkövetésében találták bűnösnek: kővel dobálta meg a kivezényelt rendőröket.

Nehéz megjósolni, hogy a kifejezetten a rendbontás szándékával Rostockba zarándokolt úgynevezett autonómok miként reagálnak a bíróság döntésére, miként azt is, hogy az ellencsúcs szervezői képesek-e megakadályozni az erőszak eszkalálódását.

Közben a német politikusok is sietnek elítélni a bajkeverőket, de abban nincs egyetértés közöttük, hogy mi lenne a helyes rendőrségi taktika. Egyre többen sürgetik a terrorelhárító elitalakulat, a GSG-9 bevetését az erőszakos tüntetőkkel szemben, de vannak, akik óva intenek a keményebb rendőri fellépéstől. Utóbbiak közé tartozik a kieli tartományi belügyminiszter is.

Ole Schröder, a CDU parlamenti képviselője a Bild-nek nyilatkozva úgy ítélte meg: a rendőrség erejét szemmel láthatóan  meghaladja, hogy úrrá legyen az úgynevezett fekete tömb brutális erőszakoskodóin, ezért Schäuble szövetségi  belügyminiszternek fel kellene ajánlania a GSG-9 szolgálatait.

Stephan Mayer, a CSU belpolitikai szóvivője ugyanott kijelentette: „Elég volt! A GSG-9-nek kell célzottan kiemelnie a fekete tömbből az erőszakos elemeket.” Mások, mint például Sebastian Edathy, az SPD parlamenti képviselője engedélyezné, hogy a rendőrök – önvédelemből – gumilövedékeket használjanak, amit a rendőrszakszervezet vetett fel a szombati összecsapások után.

Közben Angela Merkel kancellár azt kérte a holnap kezdődő G8-csúcs ellen tüntetőktől, hogy teljes mértékben mondjanak nemet az erőszakra. „Nagyon szeretném, ha a bejelentett tiltakozások és tüntetések abszolút békésen zajlanának le” – írta a Sächsische Zeitungban megjelent cikkében a csúcstalálkozó házigazdája.

(Spiegel.de, sächsische.de, bild.de)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.