Klímaromboló klímacsúcs Heiligendammban

A németországi Heiligendamm üdülőhelyen holnap kezdődő G8-csúcsértekezlet, amelynek egyik fő témája a klímaváltozás lesz, károsítja a klímát.   

A hamburgi Spiegel szerkesztősége megbízásából egy müncheni tanácsadó cég, a ClimatePartner kiszámította, mekkora környezeti többletterhelést okoz a csúcstalálkozó megrendezése Földünknek. Mint írják, egyedül a világ vezető gazdasági hatalmai és Oroszország állam- és kormányfői delegációinak repülőgépei a rostocki légikikötőig és az onnan haza vezető út során 7138 tonna széndioxidot "termelnek". Ehhez jön a tanácskozásra meghívott országok, valamint az EU és az ENSZ küldöttségeit szállító gépek által kibocsátott 5000 tonnányi széndioxid.

A G8-országok delegációi 23+1 főből állnak, kivéve az Egyesült Államokét, amely kétszer ekkora csapattal érkezik a volt NDK területén található városkába, és persze az amerikai elnök páncélozott limuzinját is oderepítik. Az összesítésbe belevették a csúcstalálkozót kiszolgáló helikopterek és szolgálati gépjárművek károsanyagkibocsátását, valamint azt a 16 ezer tonna széndioxidot, ami a műszaki segélyszolgálat és a rendőröket szállító járműpark használatának a számlájára lesz írható. További 8000 tonna széndioxid kerül a levegőbe a csúcs helyszínét körülvevő 12 kilóméter hosszúságú védőrács előállítása és szállítása nyomán. A tüntetések is ártanak a klímának: százezer résztvevővel számolva 1600 tonna széndioxidibocsátást becsültek a müncheni szakértők. A 4700 újságíró 1000 tonna szándioxidot ad hozzá a "végszámlához", amely 30 ezer tonnára rúg - egy harmadára annak, amennyivel a többhetes Labdarúgó Világbajnokság terhelte a környezetet. És mindez egy konzervatív becslés - toldotta meg a dolgot a német lap szerint Moritz Lehmkuhl, a cég igazgatója.

(Der Spiegel, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.