A lengyel miniszterelnököt Hruscsovra emlékezteti Putyin

Az orosz elnöknek az amerikai rakétapajzs telepítése kapcsán elhangzott figyelmeztetései a hidegháborús korszak legdurvább szovjet retorikájára emlékeztetnek - jelentette ki kedden a lengyel miniszterelnök.

Jaroslaw Kaczysnki a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva mindazonáltal úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin szavait komolyan kell venni. "Ez olyan nyelvezet, amelyet soha nem használt Borisz Jelcin, sem Mihail Gorbacsov, de még Leonyid Brezsnyev sem... Ez Nyikita Hruscsov nyelve" - fogalmazott a kormányfő. Szerinte hosszú ideje nem volt ilyen éles konfliktus a világon, és "a kérdés nagyon komoly, mert a politikában a szavakat komolyan kell venni".

 

Putyin a hétvégén azt állította, hogy Oroszország a hidegháborús időszakhoz hasonlóan ismét rakétákat fog irányozni Európára, amennyiben Washington nem hagy fel rakétatelepítési tervével. Ennek keretében elfogórakétákat, illetve azokat vezérlő radarrendszert kíván telepíteni Lengyelországba és Csehországba.

A kompromisszumokat elutasító Hruscsov 1953 és 1964 között volt a Szovjetunió vezetője. Az egész világot meghökkentette, amikor 1960-ban az ENSZ közgyűlésének gyarmatosításról szóló vitáján levette cipőjét és azzal verte a pulpitust.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.