Szilvásy: nem volt az NBH fedőszerve az Egymásért Egy-Másért Alapítvány

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NB) és az Egymásért Egy-Másért Alapítvány közötti kapcsolat kivizsgálása során egyértelművé vált, hogy nem volt az NBH fedőszerve az alapítvány - jelentette ki Szilvásy György kancelláriaminiszter, miután tájékoztatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát kedden.

Mint mondta, a hivatal vezetése és az alapítvány vezetői között volt személyes kapcsolat, de "sem a szerződéses egyszeri alkalommal, sem pedig ebben a személyes kapcsolatrendszerben a hivatal vezetése nem követett el törvénytelenséget, nem próbálta meg befolyásolni azt az eljárást, ami ma is folyik az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal összefüggésben".

Hangsúlyozta, a vizsgálati jelentés azt is megállapította, hogy "az alapítvány részéről feltételezhető, hogy politikai kapcsolatépítésre törekedtek, és ezek között megemlíthető a két testvéremmel összefüggő információ", a kórháztámogatás és a grafológusi megbízás.

Azonban az is tény, hogy ha volt ilyen szándék, az nem valósult meg. Mint ahogy a bekövetkezett tények is mutatják, a hatóságok a hivatalos eljárásukat akadálytalanul folytatták és folytatják ma is - mondta.

A miniszter közölte: a vizsgálati jelentés alapján arra a következtetésre jutottam, hogy meg kell változtatni azt az 1997-es tárca nélküli miniszteri rendeletet, amely alapján ma csupán tudomásul veszik a nemzetbiztonsági dolgozók részvételét kuratóriumokban.

Nem tartom helyesnek ezt a gyakorlatot, meg fogom változtatni, hogy csak utólagos bejelentési kötelezettsége legyen a dolgozóknak, s azt tulajdonképpen csak tudomásul kell venni, nem pedig engedélyezni. "Szükségesnek tartom az előzetes tájékozódást a Nemzetbiztonsági Hivatal részéről (...), ha valamely dolgozója kapcsolatba kerül társadalmi szervezettel, alapítvánnyal, vagy éppen más szervezettel" - jelentette ki.

A miniszter emlékeztetett rá: a testülettel megosztotta ezen tények mögött álló információkat, de ezek többsége államtitok, ezért erről többet nem mondhat.

Szilvásy György azért rendelte el az alapítvány és az NBH kapcsolatának kivizsgálást, mert az elsődleges tájékozódás alapján ellentmondásos információkat kapott az NBH-tól. A részletes vizsgálat - amelyet a Nemzetbiztonsági Iroda végzett - a múlt héten zárult.

A vám- és pénzügyőrség április 13-án több budapesti vállalkozásnál és az Egymásért Egy-Másért Kiemelten Közhasznú Alapítványnál házkutatást tartott. A vámosok szerint az érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányítása alatt tartó elkövetői kör Magyarország európai uniós csatlakozását követően 59 esetben, megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben hozott jogellenesen forgalomba belföldön, elsősorban Távol-Keletről származó, mintegy 8.500 tonna élelmiszert, elsősorban konzervet.

Az alapítványnak kuratóriumi tagja volt az NBH egyik főosztályvezetője, aki azóta távozott az alapítványtól.(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.