Intézményvezetők hamisított bizonyítvánnyal

A császártöltési gondozási központ főnővérének és az idősek otthona vezetőjének - aki a polgármester felesége - bizonyítványa ügyében nyomoz a rendőrség. A gyanú szerint ugyanis a dokumentumok hamisak. Az érintettek viszont állítják: letették az előírt vizsgát.

Nagy Antónia, a Bács-Kiskun megyei Császártöltés önkormányzati fenntartású gondozási központjának vezetője áprilisban arról értesítette a település polgármesterét, hogy az intézmény főnővérének, Schafferné Török Andreának nincs érettségije, ami pedig ennek a státusnak a betöltésénél előírás.

Nagy Antónia tudósítónknak azt mondta: egy névtelen bejelentést követően tájékoztatást kért a bajai Türr István Gazdasági Szakközépiskola igazgatójától a főnővér bizonyítványának hitelességéről. Levélben azt a választ kapta: a Schafferné munkahelyén leadott bizonyítvány "tartalmi és formai jegyekben is eltér az iskola 1996-os bizonyítványaitól, nem egyezik a törzslap számának betűjele, sem a pecsét az abban az időben használatossal, valamint, a bizonyítvány kiállításának a napján az iskolában nem tartottak érettségi vizsgát."

Nagy Antónia - mivel észrevételére nem kapott visszajelzést a polgármestertől - levelét egy hét múlva elküldte a megyei közigazgatási hivatalhoz, valamint a rendőrségre.

Megkerestük Schafferné Török Andreát, aki közölte: a rendőrségi vizsgálat végéig nem akar nyilatkozni.

A Kiskőrösi Rendőrkapitányságon érdeklődve megtudtuk: egy névtelen feljelentés alapján már koráb- ban vizsgálatot indítottak a gondozóközponthoz tartozó idősek otthona vezetője, Frick Józsefné bizonyítványa ügyében.

Az ügy dokumentumai alapján megállapítható: Frick Józsefné - aki a császártölté- si polgármester felesége - Bácsborsodon, a kecskeméti Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola kihelyezett tagozatán kezdte meg tanulmányait, majd 2004 októberében betegségre hivatkozva levélben kérte a szakvizsga elhalasztását. A gondozóközpontban Frickné által leadott bizonyítvány tanúsága szerint 2005. július 23-án szociális szervező gondozó szakképesítést szerzett a fővárosi Kossuth Zsuzsanna humán szakképző iskolában.

A Kossuth Zsuzsa vezetőjétől a rendőrség kért tájékoztatást. Farkas Istvánné igazgató azt írta: Frick Józsefné néven az intézményben nem szereztek oklevelet, a bizonyítványsorszámon más név szerepel.

A császártöltési polgármester - aki harmadik ciklusa óta vezeti függetlenként a települést, és egyben a Bács-Kiskun megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának a tagja - érdeklődésünkre azt mondta: értetlenül állnak az eset előtt, mivel a kecskeméti iskola irányította a feleségét a fővárosba, ahol leteheti végre a szakvizsgákat. Hozzátette: azt remélik, a rendőrségi vizsgálat tisztázza majd, hogy mi történhetett. Kérdésünkre válaszolva elmondta: a felesége jelenleg táppénzen van, és nem akar nyilatkozni az ügyben.

Nagy Lászlóné, a kecskeméti Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola tagozatvezetője kijelentette: nem irányították Frick Józsefnét Budapestre vizsgázni, mert akkor el kellett volna küldeniük a személyi anyagát és az addig megszerzett jegyeit, de az jelenleg is a tanulmányi osztályukon van.

Megkérdeztük Nagy Antóniától, hogy miért csak a gondozási központ főnővére ügyében tett feljelentést, s volt-e tudomása arról, hogy az idősotthon vezetőjének sincsenek rendben a végzettségét tanúsító papírjai. Nagy Antónia erre azt válaszolta: erről ő a rendőrségen szerzett tudomást.

Arató László kiskőrösi rendőrkapitány elmondta: a beszerzett adatok alapján mindkét esetben közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottak büntetőeljárást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.